ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Czasem chodzi mi po głowie założenie na blogu cyklu w rodzaju: „Przepisy dla dziewcząt, które nie nauczyły się niczego w domu”. O zapotrzebowaniu na przepisy na podstawowe potrawy świadczy niesłabnąca popularność postów o tym, jak się robi lane kluski, naleśniki czy kopytka – każdego dnia biją one rekordy oglądalności. No to dodaję do tej listy mój podstawowy przepis na placki ziemniaczane.
Składniki (około 25 sztuk)
1,5 kg mączystych ziemniaków
2 średnie cebule
2 jajka
2 niewielkie ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki albo szczypiorku (opcjonalnie)
przyprawy: sól i pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Umyte i obrane ziemniaki oraz cebule zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (możesz również użyć malaksera a nawet maszynki do mięsa). Ziemniaczaną pulpę przełóż na sitko do odcieknięcia na około kwadrans.
Wodę wylej, a wytrąconą skrobię dodaj do ziemniaczanej masy i przełóż całość do miski. Jeśli ziemniaki nie są bardzo mączyste, możesz dodać 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej.
Wbij dwa jajka, przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj sól (1 płaska łyżeczka) i świeżo mielony czarny pieprz (około 1/3 łyżeczki), posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.
Wykładaj łyżką porcje masy na dobrze rozgrzany olej i smaż na złoty brąz z obu stron. Za każdym razem, przed nabraniem masy, dobrze zamieszaj, bo będzie się wytrącać woda.
Po zdjęciu z patelni placki odkładaj na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawaj np. z sosem myśliwskim .
Related Posts
Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Placki ziemniaczano-cukiniowe z sosem kurkowym
Zupa zbójecka
Kremowa zupa ziemniaczana z chorizo
Źródło:http://agatagotuje.pl/placki-ziemniaczane