ßßß
Składniki (około 25 sztuk)1,5 kg mączystych ziemniaków2 średnie cebule2 jajka2 niewielkie ząbki czosnkupół pęczka natki pietruszki albo szczypiorku (opcjonalnie)przyprawy: sól i pieprzolej rzepakowy do smażeniaUmyte i obrane ziemniaki oraz cebule zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (możesz również użyć malaksera a nawet maszynki do mięsa). Ziemniaczaną pulpę przełóż na sitko do odcieknięcia na około kwadrans.Wodę wylej, a wytrąconą skrobię dodaj do ziemniaczanej masy i przełóż całość do miski. Jeśli ziemniaki nie są bardzo mączyste, możesz dodać 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej.Wbij dwa jajka, przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj sól (1 płaska łyżeczka) i świeżo mielony czarny pieprz (około 1/3 łyżeczki), posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.Wykładaj łyżką porcje masy na dobrze rozgrzany olej i smaż na złoty brąz z obu stron. Za każdym razem, przed nabraniem masy, dobrze zamieszaj, bo będzie się wytrącać woda.Po zdjęciu z patelni placki odkładaj na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Podawaj np. z sosem myśliwskim .
Related PostsZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiBabka ziemniaczana z białą kiełbasąPlacki ziemniaczano-cukiniowe z sosem kurkowymZupa zbójeckaKremowa zupa ziemniaczana z chorizo