Wykonanie
Czasem chodzi mi po głowie założenie na blogu cyklu w rodzaju: „Przepisy dla dziewcząt, które nie nauczyły się niczego w domu”. O zapotrzebowaniu na przepisy na podstawowe potrawy świadczy niesłabnąca popularność postów o tym, jak się robi lane kluski, naleśniki czy kopytka – każdego dnia biją one rekordy oglądalności. No to dodaję do tej listy mój podstawowy przepis na placki ziemniaczane.
Składniki (około 25 sztuk)1,5 kg mączystych
ziemniaków2 średnie
cebule2
jajka2 niewielkie ząbki
czosnkupół pęczka
natki pietruszki albo
szczypiorku (opcjonalnie)
przyprawy:
sól i
pieprzolej rzepakowy do smażeniaUmyte i obrane
ziemniaki oraz
cebule zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (możesz również użyć malaksera a nawet maszynki do
mięsa). Ziemniaczaną pulpę przełóż na sitko do odcieknięcia na około kwadrans.
Wodę wylej, a wytrąconą
skrobię dodaj do ziemniaczanej masy i przełóż całość do miski. Jeśli
ziemniaki nie są bardzo mączyste, możesz dodać 1 łyżkę
skrobi ziemniaczanej.Wbij dwa
jajka, przeciśnij przez praskę
czosnek, dodaj
sól (1 płaska łyżeczka) i świeżo mielony
czarny pieprz (około 1/3 łyżeczki), posiekaną
natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.Wykładaj łyżką porcje masy na dobrze rozgrzany
olej i smaż na złoty brąz z obu stron. Za każdym razem, przed nabraniem masy, dobrze zamieszaj, bo będzie się wytrącać
woda.Po zdjęciu z patelni placki odkładaj na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Podawaj np. z sosem
myśliwskim .
Related PostsZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąPlacki ziemniaczano-
cukiniowe z sosem
kurkowymZupa zbójeckaKremowa zupa ziemniaczana z chorizo