ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane z otrębami

Placki ziemniaczane z otrębami

nazwa

Wykonanie

W ramach wstępu garść dobrych rad: do placków najlepiej używać mącznych ziemniaków, czyli takich, które rozpadają się przy gotowaniu (mi to podnosi ciśnienie, bo często w sklepach nie jest podane z jaką odmianą mamy do czynienia, co skutkuje niespodziankami w kuchni). Takie odmiany to: Anielka, Arkadia, Aster, Barycz, Bryza, Ibis, Karlena, Koral, Kos, Lena, Mila, Salto (więcej możesz przeczytać tu). Do smażenia najlepiej jest stosować olej rzepakowy, ponieważ szybko się nagrzewa, łatwo się odsącza (potrawy na nim smażone są mniej tłuste) i nie zmienia swoich właściwości odżywczych.
Do moich placków dodałam tym razem otręby pszenne, bo trzeba od czasu do czasu „zamieść” organizm za pomocą błonnika. Można je jeść z ulubionymi dodatkami. My preferujemy na słono, więc wśród składników ciasta na placki znalazła się też cebula i czosnek oraz garść świeżych ziół.
Składniki :
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
1 jajko
30 g otrąb pszennych
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
zielenina: koperek, oregano, pietruszka*
olej rzepakowy do smażenia
Ziemniaki i cebulę zetrzyj na drobnej tarce, zgarnij na jedną stronę sporej miski, by puściły wodę, którą musisz potem odlać (jeśli masz duże sitko z maleńkimi oczkami, to możesz na nią wyłożyć kartoflaną pulpę do odcieknięcia – będzie szybciej). Skrobię, która zebrała się na dnie dodaj do masy ziemniaczanej. Po wykonaniu tej czynności wbij jajko, dodaj otręby, posiekane zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę i sól. Wymieszaj dokładnie i smaż na porządnie rozgrzanym oleju niewielkie placki, przewracając je na drugą stronę, kiedy zauważysz, że brzegi się rumienią.
*wszystkie lub wybrane, ilość wg uznania
Related Posts
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Kremowa zupa ziemniaczana z chorizo
Placki ziemniaczano-cukiniowe z sosem kurkowym
Zupa zbójecka
Źródło:http://agatagotuje.pl/placki-ziemniaczane-z-otrebami