Wykonanie
W ramach wstępu garść dobrych rad: do placków najlepiej używać mącznych
ziemniaków, czyli takich, które rozpadają się przy gotowaniu (mi to podnosi ciśnienie, bo często w sklepach nie jest podane z jaką odmianą mamy do czynienia, co skutkuje niespodziankami w kuchni). Takie odmiany to: Anielka, Arkadia, Aster, Barycz, Bryza, Ibis, Karlena, Koral, Kos, Lena, Mila, Salto (więcej możesz przeczytać tu). Do smażenia najlepiej jest stosować
olej rzepakowy, ponieważ szybko się nagrzewa, łatwo się odsącza (potrawy na nim smażone są mniej tłuste) i nie zmienia swoich właściwości odżywczych.Do moich placków dodałam tym razem
otręby pszenne, bo trzeba od czasu do czasu „zamieść” organizm za pomocą błonnika. Można je jeść z ulubionymi dodatkami. My preferujemy na słono, więc wśród składników ciasta na placki znalazła się też
cebula i
czosnek oraz garść świeżych
ziół.
Składniki :1 kg
ziemniaków1 duża
cebula1
jajko30 g
otrąb pszennych3 ząbki
czosnku1 łyżeczka
solizielenina:
koperek,
oregano,
pietruszka*
olej rzepakowy do smażenia
Ziemniaki i
cebulę zetrzyj na drobnej tarce, zgarnij na jedną stronę sporej miski, by puściły
wodę, którą musisz
potem odlać (jeśli masz duże sitko z maleńkimi oczkami, to możesz na nią wyłożyć kartoflaną pulpę do odcieknięcia – będzie szybciej).
Skrobię, która zebrała się na dnie dodaj do masy ziemniaczanej. Po wykonaniu tej czynności wbij
jajko, dodaj
otręby, posiekane
zioła,
czosnek przeciśnięty przez praskę i
sól. Wymieszaj dokładnie i smaż na porządnie rozgrzanym
oleju niewielkie placki, przewracając je na drugą stronę, kiedy zauważysz, że brzegi się rumienią.
*wszystkie lub wybrane, ilość wg uznaniaRelated PostsBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąKremowa zupa ziemniaczana z chorizoPlacki ziemniaczano-
cukiniowe z sosem
kurkowymZupa zbójecka