Wykonanie
Na naszym
stole pojawiają się tylko raz do roku, bo
Małż nie przepada za słodkimi obiadami. Nie sabotuje posiłków, zjada grzecznie, ale bez entuzjazmu. Do niedawna nie lubiłam lepić pierogów z
jagodami, bo denerwowały mnie turlające się
owoce i cieknący sok. Trochę sytuację ratował dodatek
bułki tartej (niektórzy sypią
mąkę). Na szczęście koleżanka (pozdrawiam, Gosiu) podpowiedziała mi świetny patent – wystarczy
jagody zamrozić. I od razu cała czynność stała się czystsza, łatwiejsza i szybsza. W takim razie takie pierogi chyba
będę jadła dwa
razy do roku.
Składniki na ciasto (na około 50 pierogów):300 ml gorącej (ale nie wrzącej)
wody55 dag
mąki pszennej (typ 650)1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
oleju albo roztopionego
masłaoraz:około pół litra
jagódokoło 5 łyżek
cukru + do podaniado podania kwaśna
śmietana (crème fraîche)
Jagody opłucz zimną
wodą, osusz i włóż do zamrażarki na 3-4 godziny. Zrób to w taki sposób, aby pozostały sypkie, a nie zmroziły się w zbitą kulę.Kiedy
jagody się zmrożą, zabierz się za przygotowanie ciasta. Do miski wlej gorącą
wodę z
olejem i wsyp pół łyżeczki
soli.
Woda nie może być wrząca, ale ma być wyraźnie gorąca. Do takiej mieszaniny dodaj przesianą
mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je folią i odstaw na dobrą chwilę, żeby odpoczęło.Do miseczki wsyp zamrożone
jagody, oprósz je
cukrem i wymieszaj. Tak przygotowany „farsz” nakładaj na krążki ciasta i dokładnie sklejaj.Gotuj partiami we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez około 3-5 minut od wypłynięcia (w zależności od grubości ciasta).Podawaj z kwaśną
śmietaną (crème fraîche) i
cukrem.
Related PostsNaleśniki z
serem i sosem
jagodowymPełnoziarniste naleśniki z
serem i różowymi
winogronamiKopytka ziemniaczano-
dyniowe z
masłem szałwiowymOgórkowa na kościachCiasto półkruche z
malinami