ßßß Cookit - przepis na Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

nazwa

Wykonanie

Na naszym stole pojawiają się tylko raz do roku, bo Małż nie przepada za słodkimi obiadami. Nie sabotuje posiłków, zjada grzecznie, ale bez entuzjazmu. Do niedawna nie lubiłam lepić pierogów z jagodami, bo denerwowały mnie turlające się owoce i cieknący sok. Trochę sytuację ratował dodatek bułki tartej (niektórzy sypią mąkę). Na szczęście koleżanka (pozdrawiam, Gosiu) podpowiedziała mi świetny patent – wystarczy jagody zamrozić. I od razu cała czynność stała się czystsza, łatwiejsza i szybsza. W takim razie takie pierogi chyba będę jadła dwa razy do roku.
Składniki na ciasto (na około 50 pierogów):
300 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody
55 dag mąki pszennej (typ 650)
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju albo roztopionego masła
oraz:
około pół litra jagód
około 5 łyżek cukru + do podania
do podania kwaśna śmietana (crème fraîche)
Jagody opłucz zimną wodą, osusz i włóż do zamrażarki na 3-4 godziny. Zrób to w taki sposób, aby pozostały sypkie, a nie zmroziły się w zbitą kulę.
Kiedy jagody się zmrożą, zabierz się za przygotowanie ciasta. Do miski wlej gorącą wodę z olejem i wsyp pół łyżeczki soli. Woda nie może być wrząca, ale ma być wyraźnie gorąca. Do takiej mieszaniny dodaj przesianą mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je folią i odstaw na dobrą chwilę, żeby odpoczęło.
Do miseczki wsyp zamrożone jagody, oprósz je cukrem i wymieszaj. Tak przygotowany „farsz” nakładaj na krążki ciasta i dokładnie sklejaj.
Gotuj partiami we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez około 3-5 minut od wypłynięcia (w zależności od grubości ciasta).
Podawaj z kwaśną śmietaną (crème fraîche) i cukrem.
Related Posts
Naleśniki z serem i sosem jagodowym
Pełnoziarniste naleśniki z serem i różowymi winogronami
Kopytka ziemniaczano-dyniowe z masłem szałwiowym
Ogórkowa na kościach
Ciasto półkruche z malinami
Źródło:http://agatagotuje.pl/pierogi-z-jagodami