ßßß Cookit - przepis na pierogi z jagodami

pierogi z jagodami

nazwa

Wykonanie

...Planowałam od kilku dni, w końcu je zrobiłam. Do tego z jagodami, polane odrobiną śmietany...niebo w gębie;)
Mam nadzieję, że lubicie;p
Nie ma z tym za dużo roboty, ciasto szybko się robi, z jagodami też nie trzeba się jakoś specjalnie obchodzić, więc zapraszam do pierogowania;D
Przygotowanie: około 45 minut
Koszt: ok 10 zł ( jagody dostałam, nie wliczam ich w koszta)
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
około 30 ml oleju
około szklanka ciepłej wody
*** sos ***
śmietana 22 % - szklanka
cukier - do smaku wedle gustu
Składniki na ciasto mieszam ze sobą, powoli...Dla przypomnienia: najlepiej w wysokiej misce mieszać mąkę, olej, dodać szczyptę soli i powoli wlewać ciepłą wodę. Po wstępnym wymieszaniu, ugniatamy ciasto. Powinno z łatwością odchodzić nam od dłoni. Najlepiej jest sprawdzić czy jest już gotowe, przekrawając je na pół, w środku powinny być widoczne pęcherzyki powietrza.
Ciasto dzielę na kawałki, podsypuję stolnicę mąką, po czym wałkuję ciasto - na bardzo cienkie,
pierogi są wówczas lekkie, delikatne jak chmurka;p
Szklanką wycinam sobie koła, na środek ciasta nakładam jagody - wcześniej podsypane cukrem
( i umyte!!), zagniatam wokół takim śmiesznym urządzeniem do pierogów, odkładam na bok.
Gotuję pierogi w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Czas gotowania, to jakieś 2-4 minuty po wypłynięciu.
Śmietanę mieszam z cukrem i resztkami jagód, polewam tak przygotowanym sosem pierożki... Smacznego;)))
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2012/07/pierogi-z-jagodami.html