Wykonanie
...Planowałam od kilku dni, w końcu je zrobiłam. Do tego z
jagodami, polane odrobiną
śmietany...niebo w gębie;)Mam nadzieję, że lubicie;pNie ma z tym za dużo roboty, ciasto szybko się robi, z
jagodami też nie trzeba się jakoś specjalnie obchodzić, więc zapraszam do pierogowania;DPrzygotowanie: około 45 minutKoszt: ok 10 zł (
jagody dostałam, nie wliczam ich w koszta)Składniki:3 szklanki
mąki pszennejszczypta
soliokoło 30 ml
olejuokoło szklanka ciepłej
wody*** sos ***
śmietana 22 % - szklanka
cukier - do smaku wedle gustuSkładniki na ciasto mieszam ze sobą, powoli...Dla przypomnienia: najlepiej w wysokiej misce mieszać
mąkę,
olej, dodać szczyptę
soli i powoli wlewać ciepłą
wodę. Po wstępnym wymieszaniu, ugniatamy ciasto. Powinno z łatwością odchodzić nam od dłoni. Najlepiej jest sprawdzić czy jest już gotowe, przekrawając je na pół, w środku powinny być widoczne pęcherzyki powietrza.Ciasto dzielę na kawałki, podsypuję stolnicę
mąką, po czym wałkuję ciasto - na bardzo cienkie,pierogi są wówczas lekkie, delikatne jak chmurka;pSzklanką wycinam sobie koła, na środek ciasta nakładam
jagody - wcześniej podsypane
cukrem( i umyte!!), zagniatam wokół takim śmiesznym urządzeniem do pierogów, odkładam na bok.Gotuję pierogi w lekko osolonej wodzie z dodatkiem
oliwy. Czas gotowania, to jakieś 2-4 minuty po wypłynięciu.
Śmietanę mieszam z
cukrem i resztkami
jagód, polewam tak przygotowanym sosem pierożki... Smacznego;)))