Wykonanie
Odkąd nadeszła wiosna miałam ochotę na
owocowy obiad, taki, który byłby smaczny i sycący. Mój P. mówił, że zjadłby pierogi z
jagodami, którymi postanowiłam umilić mu dzień. Pamiętam takie pierogi z dzieciństwa. Mama przyrządzała je z
truskawkami lub
jagodami. Do tego
śmietana i
cukier. Pycha.Jak już wcześniej wspominałam jestem osobą dość zabieganą, rzadko kiedy mam czas robić normalne zakupy, więc ucieszyło mnie, gdy znalazłam stronę CupoNation. Można tam znaleźć wiele ciekawych promocji na wszystkie artykuły. Jestem
molem książkowym i gdy mam troszkę wolnego czasu to wykorzystuję go na czytanie. Jak wiadomo książki są dość drogie, a dzięki tej stronie można znaleźć kupony rabatowe na książki, co jest niezwykle zachęcające.Oprócz książek możemy tam zdobyć kupony rabatowe na artykuły rtv, agd, dzięki
czemu możemy w tani sposób wyposażyć naszą kuchnię, co mnie niezwykle cieszyOprócz artykułów, które ułatwiają prowadzenie domu znajdziemy tam również kupony rabatowe na odzież, a kto nie lubi dobrze wyglądać!Zapraszam Was serdecznie do odwiedzenia CupoNation, a na pewno znajdziecie coś dla siebie i swoich
bliskich. Pamiętajmy, że zaraz Dzień Mamy oraz Dzień Dziecka!A oto przepis na mamine pierogi:
Składniki:– 40 dag
mąki pszennej;– 1
żółtko;– „chlust”
oleju;– szczypta
soli;– 2/3 szklanki ciepłej przegotowanej
wody (może być troszkę więcej lub mniej, należy kontrolować ciasto);– 25 dag
jagód (ja użyłam mrożonych i nie rozmrażałam ich wcześniejWykonanie:Z
mąki,
żółtka,
oleju i
wody zagnieść elastyczne ciasto.
Wodę należy wlewać powoli, tak, żeby ciasto było elastyczne, nie kleiło się do rąk. Oderwać połowę, a resztę zawinąć w folię, ja zawijam w reklamówkę, żeby nie wyschło. Wałkować ciasto na grubość około 3 mm i wykrawać szklanką
okręgi. Na każde kółko nakładać po łyżeczce
jagód. Zlepiać brzegi. Gotować w lekko osolonej wodzie z łyżką
oleju około 5 minut od wypłynięcia.Podawać z
jogurtem naturalnym lub
śmietaną i
cukrem.Smacznego!