Wykonanie
Przepis na pierogi z
jagodami według mojej mamy. Wiadomo, że pierogi są czasochłonne, ale przynajmniej dwa
razy do roku można je zrobić.Składniki na 5 talerzy pierogów:1/2 kg
mąki pszennej1
żółtko1 szklanka ciepłej
wody1 litr
jagód, oczyszczonychkilka łyżek
cukru, do posypania
jagódkwaśna
śmietana z
cukrem lub
jogurt naturalny, do podania
Jagody posypać
cukrem i delikatnie wymieszać. Odstawić na bok.Z
mąki i
żółtka zagnieść ciasto, dolewając stopniowo ciepłą
wodę. Podzielić na 3 części. Dwie przykryć ściereczką, by nie wyschły, a jedną rozwałkować na wysypanej
mąką stolnicy na cienki placek.Za pomocą foremki o średnicy 7 cm wyciąć koła. Nałożyć
jagodowy farsz i dokładnie zlepić brzegi. Odkładać na blachę odrobinę wysypaną
mąką. Na czas wałkowania pozostałego ciasta zlepione już pierogi przykryć ściereczką, by nie wyschły.Gotowe pierogi wrzucać na gotującą się, osoloną
wodę i gotować ok. 1 min od momentu ich wypłynięcia na wierzch.Wybierać łyżką cedzakową i odkładać na talerz.Podawać z ulubionymi dodatkami zaraz po ugotowaniu.Życzę smacznego!