ßßß Cookit - przepis na Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

nazwa

Wykonanie

Przepis na pierogi z jagodami według mojej mamy. Wiadomo, że pierogi są czasochłonne, ale przynajmniej dwa razy do roku można je zrobić.
Składniki na 5 talerzy pierogów:
1/2 kg mąki pszennej
1 żółtko
1 szklanka ciepłej wody
1 litr jagód, oczyszczonych
kilka łyżek cukru, do posypania jagód
kwaśna śmietana z cukrem lub jogurt naturalny, do podania
Jagody posypać cukrem i delikatnie wymieszać. Odstawić na bok.
Z mąki i żółtka zagnieść ciasto, dolewając stopniowo ciepłą wodę. Podzielić na 3 części. Dwie przykryć ściereczką, by nie wyschły, a jedną rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na cienki placek.
Za pomocą foremki o średnicy 7 cm wyciąć koła. Nałożyć jagodowy farsz i dokładnie zlepić brzegi. Odkładać na blachę odrobinę wysypaną mąką. Na czas wałkowania pozostałego ciasta zlepione już pierogi przykryć ściereczką, by nie wyschły.
Gotowe pierogi wrzucać na gotującą się, osoloną wodę i gotować ok. 1 min od momentu ich wypłynięcia na wierzch.
Wybierać łyżką cedzakową i odkładać na talerz.
Podawać z ulubionymi dodatkami zaraz po ugotowaniu.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/08/pierogi-z-jagodami.html