Wykonanie
Z ręką na
sercu oświadczam, że miałam szczerą chęć upiec na te święta sławny piernik staropolski. Pogodę w tym roku mamy taką, że nawet nie musiałabym dla niego mościć miejsca w lodówce (to ciasto przed upieczeniem dojrzewać musi przez około 6 tygodni), bo spokojnie pomieszkałby sobie na balkonie. No niestety, tak długo uprawiałam mój ulubiony
sport, czyli odkładanie tego na jutro, że mamy już ostatnie dni przed Wigilią. Jeśli również jesteście w przysłowiowym lesie z tym
ciastem, to może skusicie się na szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi? Jest bardzo smaczny, nie za słodki, z lekką nutką goryczy za sprawą
kawy rozpuszczalnej (można zastąpić
kakao albo zbożówką). Swoje ciasto przełożyłam własnej roboty powidłami śliwkowymi z
czekoladą i
kakao, ale doskonałe będą też zwykłe powidła. Na koniec wspomnę, że dodatek
mąki orkiszowej
daje miłe poczucie, że je się „zdrowe”
słodycze 😉Zmodyfikowałam przepis znaleziony na blogu Kwestia Smaku.
Składniki :125 g
masła (82%)120 g
miodu gryczanego (lub innego)100 g
cukru3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej (albo inki lub
kakao)2 łyżki
powideł śliwkowych3 łyżeczki
przyprawy do piernika2 łyżeczki
sody oczyszczonej (10 g)2
jaja250 ml
mleka 3,2%150 g
mąki razowej orkiszowej150 g
mąki pszennej (typ 650)Dodatkowo:3-4 łyżki
powideł śliwkowychtabliczka
gorzkiej czekolady1 łyżeczka
masła2 łyżki kremówkiok. 50 g marcepanuW rondelku roztop
masło, dodaj
miód i
cukier. Gdy się połączą, wsyp
przyprawę do piernika oraz
kawę i rozprowadź w
masie powidła śliwkowe. Odstaw do przestygnięcia.W misce rozbełtaj
jajka z
mlekiem, wlej zawartość rondelka i starannie wymieszaj. Dodaj przesianą
mąkę z
sodą i dokładnie zmiksuj, aby nie było żadnych grudek.Wylej masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki* i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50 minut. Przed wyjęciem sprawdź dla pewności patyczkiem.Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na dwie części i przełóż powidłami śliwkowymi.W kąpieli
wodnej roztop
masło i cały czas mieszając, dodaj połamaną na kawałki
czekoladę. Gdy się rozpuści, wlej kremówkę i mieszaj do połączenia składników. Za pomocą silikonowego pędzelka nanieś polewę na ciasto.
Między dwoma kawałkami folii albo papieru do pieczenia rozwałkuj cienko marcepan. Wytnij foremką dekoracyjne kształty i naklej je na niezastygniętą polewę na cieście.
*o długości dna 22 cmRelated Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremStaropolski piernik dojrzewającyPierniczki pszenno-żytnie na miodzie gryczanymBabka na
winie musującymWielkanocna babka muślinowa z
bakaliami