ßßß
Składniki (6 małych kokilek):450 g wątróbki z kurczaka100 g klarowanego masła50 g orzechów włoskich2 szalotki4 ząbki czosnku2 łyżki nalewki z orzechów włoskichprzyprawy: 4 liście laurowe, 2 gałązki rozmarynu, sól morska, świeżo mielony czarny pieprzObierz i posiekaj szalotki i czosnek. Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki masła, dodaj cebulę, czosnek, liście laurowe, rozmaryn i orzechy. Podsmażaj na niewielkim ogniu przez 3 minuty. W międzyczasie opłucz wątróbki w zimnej wodzie i obierz z żyłek oraz ewentualnych błonek.Kiedy szalotki staną się szkliste, na patelnię dorzuć osuszone wątróbki i podlej je nalewką orzechową. Smaż po około 2 minuty na stronę – powinny być jeszcze miękkie, lekko zrumienione, a w środku pozostać lekko różowe.Zdejmij patelnię z ognia i odstaw pod przykryciem na 5 minut. Po tym czasie wyjmij liście laurowe i gałązki rozmarynu, a pozostałe składniki zmiksuj na gładko z łyżką klarowanego masła. Dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie przełóż masę do kokilek i wyrównaj.W rondelku rozpuść pozostałe klarowane masło i wylej je cienką warstwą na pasztet w kokilkach. Naczynka wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.


Related PostsWątróbka drobiowa z cebulą i paprykąBabka ziemniaczana z białą kiełbasąOrientalny rosół z kaczkiPieczony boczek z oreganoRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem