Wykonanie
Pâté brzmi wykwintnie i przez te wszystkie fikuśne literki roztacza pewną aurę trudności. Nic bardziej mylnego! To po prostu rodzaj szybkiego pasztetu bez pieczenia, który świetnie się sprawdza jako niebanalna pasta do
pieczywa. Można go przygotować z delikatnych
wątróbek drobiowych, króliczych albo zajęczych. Doprawiać go można na wiele sposobów, dodatek
alkoholu (zwyczajowo
brandy albo
koniaku) podbija jego smak. Do swojego użyłam
orzechów włoskich, które podsmażyłam w pozostałymi składnikami i własnoręcznie przygotowanej
nalewki z
orzechów włoskich, której pasztet zawdzięcza intensywny kolor i głęboki,
orzechowy posmak. Dodatek
rozmarynu nadaje całości lekko leśnej, jesiennej nuty.Pâté elegancko prezentuje się w kokilkach, ale można równie dobrze można użyć szerszych słoiczków albo filiżanek. Po wlaniu do naczynek, pasztet zabezpiecza się przed działaniem powietrza cienką warstwą sklarowanego
masła i w takiej formie może stać w lodówce nawet przez tydzień.Przepis stworzyłam na potrzeby drugiego numeru Kotła – magazynu kulinarnego dolnośląskich blogerów. Można w nim znaleźć inne smakowite propozycje dań z wykorzystaniem
orzechów, nie tylko włoskich. Zajrzyjcie tam koniecznie, bo to najlepsze (i darmowe) pismo dla pasjonatów dobrego smaku i Dolnego Śląska.
Składniki (6 małych kokilek):450 g
wątróbki z kurczaka100 g klarowanego
masła50 g
orzechów włoskich2
szalotki4 ząbki
czosnku2 łyżki
nalewki z
orzechów włoskichprzyprawy: 4
liście laurowe, 2 gałązki
rozmarynu,
sól morska, świeżo mielony
czarny pieprzObierz i posiekaj
szalotki i
czosnek. Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki
masła, dodaj
cebulę,
czosnek,
liście laurowe,
rozmaryn i
orzechy. Podsmażaj na niewielkim ogniu przez 3 minuty. W międzyczasie opłucz
wątróbki w zimnej wodzie i obierz z żyłek oraz ewentualnych błonek.Kiedy
szalotki staną się szkliste, na patelnię dorzuć osuszone
wątróbki i podlej je
nalewką orzechową. Smaż po około 2 minuty na stronę – powinny być jeszcze miękkie, lekko zrumienione, a w środku pozostać lekko różowe.Zdejmij patelnię z ognia i odstaw pod przykryciem na 5 minut. Po tym czasie wyjmij
liście laurowe i gałązki
rozmarynu, a pozostałe składniki zmiksuj na gładko z łyżką klarowanego
masła. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem, następnie przełóż masę do kokilek i wyrównaj.W rondelku rozpuść pozostałe klarowane
masło i wylej je cienką warstwą na pasztet w kokilkach. Naczynka wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Related Posts
Wątróbka drobiowa z
cebulą i
paprykąBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąOrientalny rosół z
kaczkiPieczony
boczek z
oreganoRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
serem