Wykonanie
To mój ulubiony dressing do
sałaty: słodko-kwaśny, lekko pikantny dzięki czosnkowi i musztardzie. Najczęściej przygotowuję go z domowej roboty majowym
miodkiem z mniszka lekarskiego, ale doskonale smakuje także z innymi
miodami.Czasem, zazwyczaj podczas wieczornych seansów filmowych, gdy napada mnie ochota na coś dobrego, przygotowuję go sobie (zajmuje to całe 3 minuty) i wyjadam ze słoiczka za pomocą zwiniętych w rulon liści
sałaty.
Składniki (na niewielką główkę
sałaty):2 łyżeczki
musztardy (zawsze używam kremskiej)1 łyżeczka
syropu „ miodu” z mniszka (albo innego płynnego
miodu)1 ząbek
czosnku100 ml
oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno)2 łyżki
soku z cytryny (lub więcej)szczypta
soliW niewielkim, ale głębokim naczyniu (np. w słoiku) umieść
musztardę,
miód i przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku.Miksuj (najlepiej nadaje się końcówka do ubijania piany), aż składniki się połączą, następnie stopniowo dolewaj
olej, nie przerywając mieszania.Na koniec dopraw go do smaku
sokiem z cytryny i szczyptą
soli. Dressing powinien
mieć konsystencję ciut rzadszą od
majonezu.
Related PostsHummus (podstawowy) i plama na honorzePszenno-żytni razowiec na
maślance z
miodem gryczanym i
słonecznikiemTapenada z czarnych
oliwek z
czosnkiem niedźwiedzimPesto z liści
rzodkiewkiRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
serem