Muszę przyznać, że smakiem dzisiejszej sałatki jestem bardzo miło zaskoczona. Myślałam, że specyficzny smak selera zdominuje resztę. Okazało się jednak, że wraz z pozostałymi składnikami stanowi bardzo zgraną drużynę. Polecam więc sałatkę z czystym sumieniem.Składniki (3 porcje):Mix sałat¾ selera naciowego160 g sera pleśniowego – u mnie lazur75 g czarnych oliwek drylowanych (ok. 30 sztuk)Sos winegret:1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki musztardy francuskiej1 łyżki soku z cytryny4 łyżki oleju/oliwySól, pieprzSałatkaUmyty seler kroimy w talarki, wrzucamy do miski razem z mixem sałat. Dodajemy odsączone oliwki i drobno pokrojony ser.SosCzosnek obieramy i drobno siekamy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy sok z cytryny i musztardę, mieszamy energicznie. Cały czas mieszając wlewamy stopniowo oliwę/olej. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę przed samym podaniem.