Marynata jogurtowa do skrzydełek z grilla

nazwa

Wykonanie

Jako że nadchodzi kolejny weekend (do którego jakimś cudem udało nam się dożyć) porzucam myśli o publikowaniu przepisu na ten chleb, co to go Głodzilla kradnie i pożera. Stosowniej będzie zamieścić coś grillowego, wszakże sezon jest na gotowanie pod chmurką. W zeszłym tygodniu miałam okazję spróbować tej sztuki. Przyznać się muszę, że w dziedzinie opiekania mięsa na ruszcie muszę się dużo jeszcze nauczyć, a niestety nie bardzo mam gdzie trenować
Pierwsza partia moich skrzydełek była nie dość wypieczona, mimo tego, że dość długo huśtała się na ruszcie nad ogniskiem (nie mogły te zimne kurze łokcie złapać temperatury). Po przeniesieniu ich na grill było lepiej, ale towarzystwo zdążyło się już najeść innymi przysmakami. Cóż… mam nadzieję, że ten wstęp Was nie zniechęci do wypróbowania marynaty, która za sprawą jogurtu nadaje mięsu soczystość i kruchość – kwestię grillowania pozostawiam w Waszych pewniejszych rękach 😉
Składniki (na 12 skrzydełek):
2/3 szklanki jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
J ogurt połącz z olejem, dodaj do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie.
Skrzydełka umyj, osusz, powyrywaj z nich niedobitki piór (jak ja tego nie znoszę!).
Możesz „łokcie” poskładać w zgrabne trójkąty, obciąć w ostatnim stawie (bo niewiele na nim mięsa) albo zostawić tak, jak są.
Przełóż je do miski z marynatą i zadbaj o to, by dokładnie się nią pokryły. Odstaw do lodówki, najlepiej na noc.
A potem grilluj albo upiecz w piekarniku
Inspirację znalazłam tutaj.
Related Posts
Wątróbka z jabłkami Ό Co
Wątróbka indycza z cebulą i papryką
Prosta potrawka z indyka
Gulasz wołowy
Pstrąg pieczony z cytryną i masłem ziołowym
Źródło:http://agatagotuje.pl/marynata-jogurtowa-do-skrzydelek-z-grilla