Wykonanie
Jako że nadchodzi kolejny weekend (do którego jakimś cudem udało nam się dożyć) porzucam myśli o publikowaniu przepisu na ten
chleb, co to go Głodzilla kradnie i pożera. Stosowniej będzie zamieścić coś grillowego, wszakże sezon jest na gotowanie pod chmurką. W zeszłym tygodniu miałam okazję spróbować tej sztuki. Przyznać się muszę, że w dziedzinie opiekania
mięsa na ruszcie muszę się dużo jeszcze nauczyć, a niestety nie bardzo mam gdzie trenowaćPierwsza partia moich skrzydełek była nie dość wypieczona, mimo tego, że dość długo huśtała się na ruszcie nad ogniskiem (nie mogły te zimne kurze łokcie złapać temperatury). Po przeniesieniu ich na grill było lepiej, ale towarzystwo zdążyło się już najeść innymi przysmakami. Cóż… mam nadzieję, że ten wstęp Was nie zniechęci do wypróbowania marynaty, która za sprawą
jogurtu nadaje
mięsu soczystość i kruchość – kwestię grillowania pozostawiam w Waszych pewniejszych rękach 😉
Składniki (na 12 skrzydełek):2/3 szklanki
jogurtu naturalnego3 ząbki
czosnku1 łyżeczka mielonego
imbiru1/2 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki
chili1 łyżeczka
soli2 łyżki
olejuJ
ogurt połącz z
olejem, dodaj do niego przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku oraz
przyprawy. Wymieszaj dokładnie.Skrzydełka umyj, osusz, powyrywaj z nich niedobitki
piór (jak ja tego nie znoszę!).Możesz „łokcie” poskładać w zgrabne trójkąty, obciąć w ostatnim stawie (bo niewiele na nim
mięsa) albo zostawić tak, jak są.Przełóż je do miski z marynatą i zadbaj o to, by dokładnie się nią pokryły. Odstaw do lodówki, najlepiej na noc.A
potem grilluj albo upiecz w piekarniku
Inspirację znalazłam tutaj.Related Posts
Wątróbka z
jabłkami Ό Co
Wątróbka indycza z
cebulą i
paprykąProsta potrawka z
indykaGulasz wołowy
Pstrąg pieczony z
cytryną i
masłem ziołowym