Wykonanie
Z moich obserwacji wynika, że skórka z
brzoskwini jest jednym z najbardziej niesprawiedliwie traktowanych
owocowych „elementów”. Nie bardzo rozumiem, po kiego
grzyba wyrzucać ją do kubła na śmieci, kiedy robi się z
brzoskwini dajmy na to
dżem. Przecież jest w niej masa pektyn, a w procesie obróbki termicznej mięknie ona i praktycznie jej nie czuć. A jeśli chodzi o to, że być może jest „pryskana” – naprawdę myślicie, że tego syfu nie nalazło też do środka owocu? (ale do jedzenia
cytryny ze skórką się nie posunę – nie łapcie mnie za słówka :P)Koniecznie musicie upiec to ciasto – kruchy spód i
boczki, kwaskowata masa z
brzoskwiń i słodka pianka z
białek – ideał na lato! U nas ledwo ostygło, już zniknęło w połowie, na drugi dzień zostało już tylko wspomnienie…
Składniki (na blaszkę o średnicy 25 cm):350 g
mąki pszennej220 g
masła80 g
cukru pudru3
żółtka4-5
brzoskwiń4
białka4 łyżki
cukruszczypta
soliPrzesiej
mąkę z
cukrem pudrem, dodaj pokrojone na kawałki
masło i
żółtka, szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę i odłóż do lodówki na godzinę do wychłodzenia. Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkuj i umieść na tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
masłem), formując brzegi o wysokości około 1,5 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 12-15 minut. Pozostałe 1/4 ciasta włóż do zamrażarki.
Brzoskwinie umyj, oddziel od pestek i pokrój w dość grubą kostkę (zostaw skórkę w spokoju, nie wyrzucaj jej!). Przełóż do rondelka i smaż na małym ogniu tak długo, aż część płynu odparuje i zaczną gęstnieć.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą
soli, następnie stopniowo dodawaj
cukier nie przerywając ubijania (
cukier zwykły, nie musi być puder).Masę
brzoskwiniową wyłóż równomiernie na podpieczony spód, następnie na niej rozprowadź ubite
białka i na koniec zetrzyj na tarce o grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażarki. Piecz przez 20 minut w 170 stopniach.
Related PostsKruche ciasto z pianką i
malinami – bardzo popularne :)Kruche ciasto z
jagodami i budyniową pianką z
olejem rzepakowymRogale marcińskie krok po krokuMakowiec zawijany z
białym makiemSernik z
kokosem siostry Anastazji