Kruche ciasto z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Z moich obserwacji wynika, że skórka z brzoskwini jest jednym z najbardziej niesprawiedliwie traktowanych owocowych „elementów”. Nie bardzo rozumiem, po kiego grzyba wyrzucać ją do kubła na śmieci, kiedy robi się z brzoskwini dajmy na to dżem. Przecież jest w niej masa pektyn, a w procesie obróbki termicznej mięknie ona i praktycznie jej nie czuć. A jeśli chodzi o to, że być może jest „pryskana” – naprawdę myślicie, że tego syfu nie nalazło też do środka owocu? (ale do jedzenia cytryny ze skórką się nie posunę – nie łapcie mnie za słówka :P)
Koniecznie musicie upiec to ciasto – kruchy spód i boczki, kwaskowata masa z brzoskwiń i słodka pianka z białek – ideał na lato! U nas ledwo ostygło, już zniknęło w połowie, na drugi dzień zostało już tylko wspomnienie…
Składniki (na blaszkę o średnicy 25 cm):
350 g mąki pszennej
220 g masła
80 g cukru pudru
3 żółtka
4-5 brzoskwiń
4 białka
4 łyżki cukru
szczypta soli
Przesiej mąkę z cukrem pudrem, dodaj pokrojone na kawałki masło i żółtka, szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę i odłóż do lodówki na godzinę do wychłodzenia. Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkuj i umieść na tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem), formując brzegi o wysokości około 1,5 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 12-15 minut. Pozostałe 1/4 ciasta włóż do zamrażarki.
Brzoskwinie umyj, oddziel od pestek i pokrój w dość grubą kostkę (zostaw skórkę w spokoju, nie wyrzucaj jej!). Przełóż do rondelka i smaż na małym ogniu tak długo, aż część płynu odparuje i zaczną gęstnieć.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawaj cukier nie przerywając ubijania (cukier zwykły, nie musi być puder).
Masę brzoskwiniową wyłóż równomiernie na podpieczony spód, następnie na niej rozprowadź ubite białka i na koniec zetrzyj na tarce o grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażarki. Piecz przez 20 minut w 170 stopniach.
Related Posts
Kruche ciasto z pianką i malinami – bardzo popularne :)
Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką z olejem rzepakowym
Rogale marcińskie krok po kroku
Makowiec zawijany z białym makiem
Sernik z kokosem siostry Anastazji
Źródło:http://agatagotuje.pl/kruche-ciasto-z-brzoskwiniami