Wykonanie
Gdzieś się zapodziało babie lato, od razu pojawiła się (przynajmniej we Wrocławiu) jesień w swoim najgorszym wydaniu – wietrzna, pochmurna i dżdżysta. Po
przetworowym szale zaczynam powoli popadać w apatię i mam ochotę zawinąć się w koc, by udawać człowieka-kokona. Jestem już na przysłowiowych „ostatnich nogach” (kto to wymyślił?). Czekamy na pojawienie się Siostry Człowieka Wyżerki, która może wybrać się na ten świat w każdym momencie. Nie bardzo mam więc energię na to, by wystawać w kuchni i produkować dwudaniowe obiady (ale na upieczenie muffin z
jabłkami jakoś siłę znajduję :P).Dzisiaj mam zatem propozycję dla wielbicieli potraw jednogarnkowych. Grochówka jest mało absorbująca, bardzo aromatyczna za sprawą dodatku ziaren
kolendry i
majeranku, a konkretny „wsad” w postaci
białej kiełbasy sprawia, że nie będziecie już myśleć o drugim daniu 😉
Składniki :4-6 surowych
białych kiełbas200 g suszonego żółtego
grochu3-4
ziemniaki2
marchewki1
pietruszka5-8 cm zielonej części
poraprzyprawy:
ziele angielskie,
liść laurowy,
majeranek,
kolendra (zmielone ziarna),
sól,
pieprzKiełbasy włóż do sporego garnka, zalej około 2 litrami
wody, dodaj
ziele angielskie (4 ziarna), 2 małe
listki laurowe, 2 płaskie łyżeczki
soli i gotuj przez przynajmniej pół godziny na niewielkiej mocy palnika. W międzyczasie umyj i obierz warzywa oraz przepłucz w zimnej wodzie
groch.
Ziemniaki pokrój w kostkę,
pietruszkę i
marchewkę zetrzyj na tarce o dużych otworach, a
pora pokrój na cienkie plasterki.Wyłów
kiełbasę, do
wywaru dodaj
groch. Kiedy będzie prawie miękki (po około pół godzinie), dodaj przygotowane wcześniej warzywa oraz wsyp
majeranek (płaska łyżka) i zmielone ziarna
kolendry (płaska łyżeczka).Po kwadransie
ziemniaki powinny być ugotowane, czyli zupa już jest gotowa. Jeśli jest taka konieczność uzupełnij wrzątkiem
wywar, który odparował (uzyskując w ten sposób gęstość, która Ci najbardziej odpowiada) i dopraw do smaku
solą oraz
pieprzem. Podawaj z pokrojoną na plasterki
kiełbasą z
wywaru i
pieczywem.
Related PostsBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąŻurek wielkanocnyŻurek na żytnim zakwasie
chlebowymBiała kiełbasa pieczona w garnku rzymskim
Bulion warzywny ze
szparagami