ßßß Cookit - przepis na Grochówka na białej kiełbasie

Grochówka na białej kiełbasie

nazwa

Wykonanie

Gdzieś się zapodziało babie lato, od razu pojawiła się (przynajmniej we Wrocławiu) jesień w swoim najgorszym wydaniu – wietrzna, pochmurna i dżdżysta. Po przetworowym szale zaczynam powoli popadać w apatię i mam ochotę zawinąć się w koc, by udawać człowieka-kokona. Jestem już na przysłowiowych „ostatnich nogach” (kto to wymyślił?). Czekamy na pojawienie się Siostry Człowieka Wyżerki, która może wybrać się na ten świat w każdym momencie. Nie bardzo mam więc energię na to, by wystawać w kuchni i produkować dwudaniowe obiady (ale na upieczenie muffin z jabłkami jakoś siłę znajduję :P).
Dzisiaj mam zatem propozycję dla wielbicieli potraw jednogarnkowych. Grochówka jest mało absorbująca, bardzo aromatyczna za sprawą dodatku ziaren kolendry i majeranku, a konkretny „wsad” w postaci białej kiełbasy sprawia, że nie będziecie już myśleć o drugim daniu 😉
Składniki :
4-6 surowych białych kiełbas
200 g suszonego żółtego grochu
3-4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
5-8 cm zielonej części pora
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kolendra (zmielone ziarna), sól, pieprz
Kiełbasy włóż do sporego garnka, zalej około 2 litrami wody, dodaj ziele angielskie (4 ziarna), 2 małe listki laurowe, 2 płaskie łyżeczki soli i gotuj przez przynajmniej pół godziny na niewielkiej mocy palnika. W międzyczasie umyj i obierz warzywa oraz przepłucz w zimnej wodzie groch. Ziemniaki pokrój w kostkę, pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce o dużych otworach, a pora pokrój na cienkie plasterki.
Wyłów kiełbasę, do wywaru dodaj groch. Kiedy będzie prawie miękki (po około pół godzinie), dodaj przygotowane wcześniej warzywa oraz wsyp majeranek (płaska łyżka) i zmielone ziarna kolendry (płaska łyżeczka).
Po kwadransie ziemniaki powinny być ugotowane, czyli zupa już jest gotowa. Jeśli jest taka konieczność uzupełnij wrzątkiem wywar, który odparował (uzyskując w ten sposób gęstość, która Ci najbardziej odpowiada) i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z pokrojoną na plasterki kiełbasą z wywaru i pieczywem.
Related Posts
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Żurek wielkanocny
Żurek na żytnim zakwasie chlebowym
Biała kiełbasa pieczona w garnku rzymskim
Bulion warzywny ze szparagami
Źródło:http://agatagotuje.pl/grochowka-na-bialej-kielbasie