ßßß
Cookit - przepis na Cannelloni z sosem słodko-kwaśnym i beszamelem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Cannelloni z sosem słodko-kwaśnym i beszamelem
Składniki
Makaron
Sos słodko-kwasny
Mięso mielone wieprzowe
Czosnek
Marchew
Sól
Pieprz
Oregano
Masło
Mąka pszenna
Mleko
Żółtko surowe
Gałka muszkatołowa
Ser starty
Parmezan
Wykonanie
Składniki1 opakowanie
makaronu
canelloni (500 g)Farsz1 słoik
sosu słodko-kwaśnego
(500 ml)500g
mięsa mielonego wieprzowego
4 ząbki
czosnku
2 duże
marchewki
sól
,
pieprz
,
oregano
Beszamel3 łyżki
masła
2 łyżki
mąki pszennej
1,5 szklanki
mleka
1
surowe żółtko
sól
,
pieprz
,
gałka muszkatołowa
1 szklanka
startego sera
(najlepiej
parmezanu
)Sposób przygotowaniaFarszKrok 1Na rozgrzaną
oliwę
wrzucić rozdrobniony
czosnek
i chwilę smażyć, dodać startą na grubych oczkach
marchewkę
. Smażyć kilka minut. Dodać
mięso
i usmażyć. :P Zalać
sosem słodko-kwaśnym
(zrobionym np. z tego przepisu http://coolinarnie.pl/2013/02/3812/sos-slodko-kwasny). Doprawić dodatkowo
pieprzem
i
solą
oraz sporą ilością
oregano
.Krok 2Surowe rurki
makaronowe
nadziewać farszem i układać w naczyniu (jednowarstwowo).BeszamelKrok 3Na patelni roztopić
masło
, wymieszać z
mąką
. Wlać
mleko
i dokładnie rozmieszać, aby nie powstały grudki. Wlać roztrzepane
żółtko
. Przyprawić i gotować na średnim ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.Zalać nafaszerowany
makaron
sosem i posypać
startym serem
.Krok 4Zapiekać przez 40 minut w 180 st. C.
Źródło:
http://coolinarnie.pl/2013/08/10599/cannelloni-z-sosem-slodko-kwasnym-i-beszamelem
Przepisy powiązane
Zapiekanka makaronowa z dynią i serem
Carbonara
Lasagne
Lasagne z szynką i szpinakiem
Lazania bolonese
Składniki powiązane (0)