ßßß Cookit - przepis na Cannelloni z sosem słodko-kwaśnym i beszamelem

Cannelloni z sosem słodko-kwaśnym i beszamelem

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 opakowanie makaronu canelloni (500 g)
Farsz
1 słoik sosu słodko-kwaśnego (500 ml)
500g mięsa mielonego wieprzowego
4 ząbki czosnku
2 duże marchewki
sól, pieprz, oregano
Beszamel
3 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
1 surowe żółtko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 szklanka startego sera (najlepiej parmezanu)
Sposób przygotowania
Farsz
Krok 1
Na rozgrzaną oliwę wrzucić rozdrobniony czosnek i chwilę smażyć, dodać startą na grubych oczkach marchewkę. Smażyć kilka minut. Dodać mięso i usmażyć. :P Zalać sosem słodko-kwaśnym (zrobionym np. z tego przepisu http://coolinarnie.pl/2013/02/3812/sos-slodko-kwasny). Doprawić dodatkowo pieprzem i solą oraz sporą ilością oregano.
Krok 2
Surowe rurki makaronowe nadziewać farszem i układać w naczyniu (jednowarstwowo).
Beszamel
Krok 3
Na patelni roztopić masło, wymieszać z mąką. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać, aby nie powstały grudki. Wlać roztrzepane żółtko. Przyprawić i gotować na średnim ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
Zalać nafaszerowany makaron sosem i posypać startym serem.
Krok 4
Zapiekać przez 40 minut w 180 st. C.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/08/10599/cannelloni-z-sosem-slodko-kwasnym-i-beszamelem