Wykonanie

Przyjemne w smaku, kruche
ciasteczka w sam raz na rodzinny wieczór. Z tego przepisu powstanie ich naprawdę dużo. Można je długo przechowywać w pojemnikach próżniowych bądź też puszkach. Warto
mieć w spiżarni zapas na wypadek wizyty niespodziewanych gości. Najlepiej smakują z
mlekiem lub z
herbatą.AmoniaczkiSkładniki2kg
mąki3
margaryny5 łyżek
smalcu6
żółtek2 szkl
cukru1
proszek do pieczenia1
amoniak (sparzyć w
mleku, uwaga kipi, więc robić to nad miską z
mąką)0,5 szkl
mleka (zagotować)1
cukier waniliowySposób przygotowaniaKrok 1Połączyć wszystkie składniki.Sparzyć
amoniak w pół szklanki gotowanego
mleka. UWAGA! Wytwarza się duża ilość kipiącej piany, więc należy to uwzględnić i mieszać nad miską z
mąką.Zagnieść ciasto.Krok 2Przepuścić ciasto w maszynce ręcznej do
mielenia mięsa przez specjalną praskę. Piec ok 20 min.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 8.5/ 10 (6 votes cast)Amoniaczki, 8 . 5 out of 10 based on 6 ratingsPodobne wpisySuperkruche
ciasteczkaKruche
ciasteczka z
czekoladą i
bakaliamiFaworkiOrzeszki z krememSernik na zimno