ßßß
Przyjemne w smaku, kruche ciasteczka w sam raz na rodzinny wieczór. Z tego przepisu powstanie ich naprawdę dużo. Można je długo przechowywać w pojemnikach próżniowych bądź też puszkach. Warto mieć w spiżarni zapas na wypadek wizyty niespodziewanych gości. Najlepiej smakują z mlekiem lub z herbatą.AmoniaczkiSkładniki2kg mąki3 margaryny5 łyżek smalcu6 żółtek2 szkl cukru1 proszek do pieczenia1 amoniak (sparzyć w mleku, uwaga kipi, więc robić to nad miską z mąką)0,5 szkl mleka (zagotować)1 cukier waniliowySposób przygotowaniaKrok 1Połączyć wszystkie składniki.Sparzyć amoniak w pół szklanki gotowanego mleka. UWAGA! Wytwarza się duża ilość kipiącej piany, więc należy to uwzględnić i mieszać nad miską z mąką.Zagnieść ciasto.Krok 2Przepuścić ciasto w maszynce ręcznej do mielenia mięsa przez specjalną praskę. Piec ok 20 min.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 8.5/ 10 (6 votes cast)Amoniaczki, 8 . 5 out of 10 based on 6 ratingsPodobne wpisySuperkruche ciasteczkaKruche ciasteczka z czekoladą i bakaliamiFaworkiOrzeszki z krememSernik na zimno