Wykonanie
Pyszna, klasyczna
sałatka z
kurczakiem. Moja wersja to raczej swobodna interpretacja tradycyjnego przepisu, ale chyba oddaje ducha oryginału. Moja nieprzemijająca niechęć do
sardeli nie pozwala mi się przełamać, nawet w tak słusznej sprawie, jak sos do sałatki. Serwuję więc Cezara bez
anchois – dla purystów to zapewne herezja, ale to w końcu moja
sałatka.


Składniki (2 porcje)Grzanki:2 kromki
chleba pełnoziarnistego1/2 ząbka
czosnkuOliwaSólSos3 łyżki
oliwyŁyżka
soku z cytryny1/2 łyżeczki
sosu Worcestershire1/2 łyżeczki
musztardyZąbek
czosnkuSól,
pieprzSałatka2 pojedyncze
filety z piersi kurczakaSól,
pieprzSłodka papryka w proszku
OliwaSałata rzymska2
pomidory50g
parmezanuPrzygotowanieKromki
chleba pokrój w kostkę. Patelnię posmaruj
czosnkiem, dodaj łyżkę
oliwy, rozgrzej. Wrzuć kostki
chleba, posyp odrobiną
soli i smaż, aż będą chrupiące i zarumienione.
Kurczaka pokrój na kawałki, posyp
solą,
pieprzem i
słodką papryką. Smaż przez kilka minut na rozgrzanej patelni z odrobiną
oliwy, aż
mięso będzie złociste z każdej strony.Przygotuj sos – wszystkie składniki (
czosnek przeciśnij przez praskę) umieść w wysokiej misce i mieszaj energicznie trzepaczką lub (wówczas potrzebujesz mniej energii) mikserem. Na koniec dopraw
solą i
pieprzem.
Sałatę umyj, delikatnie oddziel listki – najlepsze są
młode ze środka. Jeśli są duże porwij je rękami na strzępy (nie używaj noża, chyba, że masz silikonowy!).
Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach,
pomidory pokrój na ósemki.Wszystkie składniki połącz w dużej misce, polej sosem.Gotowe!Zobacz także:
Sałatka nicejska
Sałatka z
wędzonym łososiem,
fetą i chrupiącą macą
Cykoria z
mozzarellą i
jabłkiem