ßßß Cookit - przepis na Sałatka cesarska

Sałatka cesarska

nazwa

Wykonanie

Pyszna, klasyczna sałatka z kurczakiem. Moja wersja to raczej swobodna interpretacja tradycyjnego przepisu, ale chyba oddaje ducha oryginału. Moja nieprzemijająca niechęć do sardeli nie pozwala mi się przełamać, nawet w tak słusznej sprawie, jak sos do sałatki. Serwuję więc Cezara bez anchois – dla purystów to zapewne herezja, ale to w końcu moja sałatka.
Składniki (2 porcje)
Grzanki:
2 kromki chleba pełnoziarnistego
1/2 ząbka czosnku
Oliwa
Sól
Sos
3 łyżki oliwy
Łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
1/2 łyżeczki musztardy
Ząbek czosnku
Sól, pieprz
Sałatka
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
Sól, pieprz
Słodka papryka w proszku
Oliwa
Sałata rzymska
2 pomidory
50g parmezanu
Przygotowanie
Kromki chleba pokrój w kostkę. Patelnię posmaruj czosnkiem, dodaj łyżkę oliwy, rozgrzej. Wrzuć kostki chleba, posyp odrobiną soli i smaż, aż będą chrupiące i zarumienione.
Kurczaka pokrój na kawałki, posyp solą, pieprzem i słodką papryką. Smaż przez kilka minut na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, aż mięso będzie złociste z każdej strony.
Przygotuj sos – wszystkie składniki (czosnek przeciśnij przez praskę) umieść w wysokiej misce i mieszaj energicznie trzepaczką lub (wówczas potrzebujesz mniej energii) mikserem. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Sałatę umyj, delikatnie oddziel listki – najlepsze są młode ze środka. Jeśli są duże porwij je rękami na strzępy (nie używaj noża, chyba, że masz silikonowy!).
Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, pomidory pokrój na ósemki.
Wszystkie składniki połącz w dużej misce, polej sosem.
Gotowe!
Zobacz także:
Sałatka nicejska
Sałatka z wędzonym łososiem, fetą i chrupiącą macą
Cykoria z mozzarellą i jabłkiem
Źródło:http://mammadeli.com/2014/04/06/salatka-cesarska