ßßß Cookit - przepis na Pyszny kurczak z duszoną zieleniną

Pyszny kurczak z duszoną zieleniną

nazwa

Wykonanie

To moja wersja kolejnego 15-minutowego obiadu Jamiego Olivera. Zrezygnowałam z boczku, a kurczaka usmażyłam w kieszonkach z papieru do pieczenia – dzięki temu pozbyłam się zbędnego tłuszczu. Jamie podaje kurczaka z prostą zapiekanką ziemniaczaną – możesz zrobić podobnie, albo jak ja pójść na łatwiznę i przygotować po prostu gotowane ziemniaki. W każdym przypadku – będzie pysznie!
Składniki (2 porcje)
2 filety z piersi kurczaka
2 gałązki rozmarynu
Sól, pieprz
Oliwa
Por
100g szpinaku baby
100g mrożonego zielonego groszku
Przygotowanie
Filety przykryj folią spożywczą i lekko rozbij. Posyp solą, pieprzem i posiekanymi listkami rozmarynu.
Z papieru do pieczenia wytnij dwa kawałki – mniej więcej wielkości połowy kartki A4. Ułóż każdy z filetów na połowie arkusza, przykryj drugą połową i lekko zawiń brzegi.
Pora przekrój wzdłuż, a następnie posiekaj na półtalarki.
Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy, smaż filety w papierowych kieszonkach po 4 minuty z każdej strony.
Do garnka wlej łyżkę oliwy, dodaj pory, duś pod przykryciem kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
Jakieś 2 minuty przed końcem smażenia kurczaka, dodaj do porów groszek i szpinak.
Kiedy groszek zmięknie, a szpinak zwiotczeje, ułóż stosik z warzyw na półmisku, a na wierzchu połóż usmażonego kurczaka.
Gotowe!
Zobacz także:
Grillowany kurczak
Kurczak w estragonie
Kurczak z ryżem i groszkiem
Źródło:http://mammadeli.com/2014/01/21/pyszny-kurczak-z-duszona-zielenina