Wykonanie
To moja wersja kolejnego 15-minutowego obiadu Jamiego Olivera. Zrezygnowałam z
boczku, a
kurczaka usmażyłam w kieszonkach z papieru do pieczenia – dzięki temu pozbyłam się zbędnego tłuszczu. Jamie podaje
kurczaka z prostą zapiekanką ziemniaczaną – możesz zrobić podobnie, albo jak ja pójść na łatwiznę i przygotować po prostu gotowane
ziemniaki. W każdym przypadku – będzie pysznie!

Składniki (2 porcje)2
filety z piersi kurczaka2 gałązki
rozmarynuSól,
pieprzOliwaPor100g
szpinaku baby100g
mrożonego zielonego groszkuPrzygotowanieFilety przykryj folią spożywczą i lekko rozbij. Posyp
solą,
pieprzem i posiekanymi listkami
rozmarynu.Z papieru do pieczenia wytnij dwa kawałki – mniej więcej wielkości połowy kartki A4. Ułóż każdy z filetów na połowie arkusza, przykryj drugą połową i lekko zawiń brzegi.
Pora przekrój wzdłuż, a następnie posiekaj na półtalarki.Rozgrzej na patelni łyżkę
oliwy, smaż filety w papierowych kieszonkach po 4 minuty z każdej strony.Do garnka wlej łyżkę
oliwy, dodaj
pory, duś pod przykryciem kilka minut, mieszając od czasu do czasu.Jakieś 2 minuty przed końcem smażenia
kurczaka, dodaj do
porów groszek i
szpinak.Kiedy
groszek zmięknie, a
szpinak zwiotczeje, ułóż stosik z warzyw na półmisku, a na wierzchu połóż usmażonego
kurczaka.Gotowe!Zobacz także:Grillowany
kurczakKurczak w
estragonieKurczak z
ryżem i
groszkiem