Wykonanie
Ten wspaniały gulasz wymaga sporo czasu na przygotowanie, ale naprawdę warto. Dzięki długiemu duszeniu i dodatkowi suszonych
śliwek, proste danie z niewyszukanych składników staje się pyszną, słodko-wytrawną potrawą.






Składniki
1kg
surowej szynki wieprzowej
Oliwa125ml
czerwonego winaŁyżka czerwonego
octu winnegoPor2
czerwone papryki2
marchewkiŁyżeczka
suszonego oreganoSól,
pieprzPuszka
pomidorów krojonych
200g suszonych
śliwekCytrynaNatkaPrzygotowanie
Mięso pokrój na niewielkie kawałki.
Podgrzej trochę
oliwy w dużym garnku o grubym dnie, dodaj
wieprzowinę i obsmażaj ją przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Pokrój
pora na dość grube talarki,
papryki w grubą kostkę,
marchewkę w plasterki.
Kiedy każdy kawałek
mięsa będzie już zrumieniony ze wszystkich stron, dolej
wino i
ocet winny. Duś całość przez 5 minut.
Kiedy objętość płynu zmniejszy się o 2/3, przełóż wszystko do miski i postaw garnek z powrotem na ogniu.
Wlej do garnka kolejną porcję
oliwy i powoli smaż na niej
pora,
paprykę,
marchewki i
oregano przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
Przełóż
mięso wraz z
sokami powstałymi w wyniku smażenia z powrotem do garnka, dopraw całość szczyptą
soli i
pieprzu.
Dodaj
pomidory z puszki i wlej tyle
wody, aby przykryła wszystkie składniki.
Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do małego, przykryj garnek i duś 2 godziny.
Kiedy
mięso zacznie się rozpadać dodaj pokrojone
śliwki i gotuj całość bez pokrywki kolejne 45 minut, aż
mięso będzie naprawdę miękkie, a sos odpowiednio gęsty.
Tuż przed podaniem dodaj
sok z cytryny, jeśli trzeba dopraw
solą i
pieprzem, posyp listkami
natki.
Doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami lub
kaszą gryczaną.
Smacznego!