Wykonanie
Ten wspaniały gulasz wymaga sporo czasu na przygotowanie, ale naprawdę warto. Dzięki długiemu duszeniu i dodatkowi suszonych
śliwek, proste danie z niewyszukanych składników staje się pyszną, słodko-wytrawną potrawą.






Składniki1kg
surowej szynki wieprzowej
Oliwa125ml
czerwonego winaŁyżka czerwonego
octu winnegoPor2
czerwone papryki2
marchewkiŁyżeczka
suszonego oreganoSól,
pieprzPuszka
pomidorów krojonych200g suszonych
śliwekCytrynaNatkaPrzygotowanie
Mięso pokrój na niewielkie kawałki.Podgrzej trochę
oliwy w dużym garnku o grubym dnie, dodaj
wieprzowinę i obsmażaj ją przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.Pokrój
pora na dość grube talarki,
papryki w grubą kostkę,
marchewkę w plasterki.Kiedy każdy kawałek
mięsa będzie już zrumieniony ze wszystkich stron, dolej
wino i
ocet winny. Duś całość przez 5 minut.Kiedy objętość płynu zmniejszy się o 2/3, przełóż wszystko do miski i postaw garnek z powrotem na ogniu.Wlej do garnka kolejną porcję
oliwy i powoli smaż na niej
pora,
paprykę,
marchewki i
oregano przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.Przełóż
mięso wraz z
sokami powstałymi w wyniku smażenia z powrotem do garnka, dopraw całość szczyptą
soli i
pieprzu.Dodaj
pomidory z puszki i wlej tyle
wody, aby przykryła wszystkie składniki.Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do małego, przykryj garnek i duś 2 godziny.Kiedy
mięso zacznie się rozpadać dodaj pokrojone
śliwki i gotuj całość bez pokrywki kolejne 45 minut, aż
mięso będzie naprawdę miękkie, a sos odpowiednio gęsty.Tuż przed podaniem dodaj
sok z cytryny, jeśli trzeba dopraw
solą i
pieprzem, posyp listkami
natki.Doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami lub
kaszą gryczaną.Smacznego!