Wykonanie
Wśród jedzących
mięso mało jest osób, które nie lubią pieczonego
kurczaka. To smaczne a jednocześnie proste w przygotowaniu danie, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na rożnego rodzaju świątecznych przyjęciach. Jeśli nie chcecie przygotowywać skomplikowanych i czasochłonnych nadzień, użyjcie smacznego, a jednocześnie najprostszego z najprostszych sposobu: nadziejcie
mięso jabłkami. Od Was zależy, czy wolicie nadzienie słodkie, z aromatycznym
cynamonem i
rodzynkami, czy też wytrawne - z
majerankiem i
czosnkiem.
1
tuszka kurczaka1-2
jabłka (zależnie od wielkości)
olejprzyprawa "Złoty
Kurczak" :1 łyżeczka
papryki słodkiej1 łyżeczka
pieprzu ziołowego1/2 łyżeczki
curry1/2 łyżeczki
soli1/3 łyżeczki
ostrej papryki1/3 łyżeczki
czosnku granulowanegododatkowo :garść
rodzynek + 1 łyżeczka
cynamonu lub1-2 łyżki
majeranku, 1 mały ząbek
czosnku sól, świeżo zmielony
czarny pieprz1. Składniki
przyprawy do kurczaka wymieszać. To co pozostanie, przechowywać w szczelnym pojemniku.
Tuszkę kurczaka dokładnie umyć z zewnątrz i wewnątrz.Natrzeć lekko
olejem po czym dokładnie we wszystkich miejscach natrzeć
mieszanką przyprawową.2.
Jabłko (lub
jabłka, w zależności od wielkości
jabłek) obieramy ze skórki, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w pół księżyce.Wybieramy nadzienie:
Jabłka na słodko - kawałki
jabłek mieszamy z
cynamonem,
rodzynkami i szczyptą
soli.
Jabłka wytrawne - kawałki
jabłek mieszamy z
majerankiem, obranym, posiekanym
czosnkiem, 1/2 łyżeczki
soli i 1/2 łyżeczki
pieprzuWnętrze
kurczaka dokładnie i ścisłe wypełniamy wybranym nadzieniem.
Udka kurczaka związujemy, by się ładnie ułożyły podczas pieczenia owijając wokół nich skórę, która pozostała po szyjce
kurczaka (robimy w niej otwór, przez który przekładamy końce udek). Jeśłi tej skóry nie ma, ub ten sposób zawiązania przedstawia trudności, związujemy udka kawałkiem białego sznurka przeznaczonego do kontaktu z żywnością (sznurek kuchenny lub wędliniarski).3.
Kurczaka układamy grzbietem do dołu w naczyniu do pieczenia.
Kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez pierwsze 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy przez dalsze 45 minut.Jeśli
mięso za bardzo się rumieni, na cas dalszego pieczenia przykrywamy
kurczaka kawałkiem folii aluminiowej*.
Kurczak jest gotowy, jeśli po wkuciu w najgrubszą część udka
ostrego noża sok wypływający z
mięsa jest bezbarwny Jeśli jest różowy, pieczemy
kurczaka dodatkowe 10 minut (pod przykryciem np. z folii aluminiowej).4. Po upieczeniu
kurczaka nie kroimy go od razu, lecz najpierw owijamy go folią aluminiową* i odstawiamy na ok. 20 minut. Dopiero
potem odwijamy, podajemy i kroimy.* Jeśli pieczemy
kurczaka w naczyniu z pokrywą:- odkrywamy pokrywę pod koniec pieczenia, jeśli
kurczak jest zbyt blady- nie musimy owijać
kurczaka folią po upieczeniu. Po prostu pozostawiamy go w przykrytym naczyniu na 20 minut.