ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony, faszerowany jabłkami

Kurczak pieczony, faszerowany jabłkami

nazwa

Wykonanie

Wśród jedzących mięso mało jest osób, które nie lubią pieczonego kurczaka. To smaczne a jednocześnie proste w przygotowaniu danie, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na rożnego rodzaju świątecznych przyjęciach. Jeśli nie chcecie przygotowywać skomplikowanych i czasochłonnych nadzień, użyjcie smacznego, a jednocześnie najprostszego z najprostszych sposobu: nadziejcie mięso jabłkami. Od Was zależy, czy wolicie nadzienie słodkie, z aromatycznym cynamonem i rodzynkami, czy też wytrawne - z majerankiem i czosnkiem.
1 tuszka kurczaka
1-2 jabłka (zależnie od wielkości)
olej
przyprawa "Złoty Kurczak" :
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
dodatkowo :
garść rodzynek + 1 łyżeczka cynamonu lub
1-2 łyżki majeranku, 1 mały ząbek czosnku sól, świeżo zmielony czarny pieprz
1. Składniki przyprawy do kurczaka wymieszać. To co pozostanie, przechowywać w szczelnym pojemniku.
Tuszkę kurczaka dokładnie umyć z zewnątrz i wewnątrz.
Natrzeć lekko olejem po czym dokładnie we wszystkich miejscach natrzeć mieszanką przyprawową.
2. Jabłko (lub jabłka, w zależności od wielkości jabłek) obieramy ze skórki, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w pół księżyce.
Wybieramy nadzienie:
Jabłka na słodko - kawałki jabłek mieszamy z cynamonem, rodzynkami i szczyptą soli.
Jabłka wytrawne - kawałki jabłek mieszamy z majerankiem, obranym, posiekanym czosnkiem, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu
Wnętrze kurczaka dokładnie i ścisłe wypełniamy wybranym nadzieniem.
Udka kurczaka związujemy, by się ładnie ułożyły podczas pieczenia owijając wokół nich skórę, która pozostała po szyjce kurczaka (robimy w niej otwór, przez który przekładamy końce udek). Jeśłi tej skóry nie ma, ub ten sposób zawiązania przedstawia trudności, związujemy udka kawałkiem białego sznurka przeznaczonego do kontaktu z żywnością (sznurek kuchenny lub wędliniarski).
3. Kurczaka układamy grzbietem do dołu w naczyniu do pieczenia.
Kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez pierwsze 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy przez dalsze 45 minut.
Jeśli mięso za bardzo się rumieni, na cas dalszego pieczenia przykrywamy kurczaka kawałkiem folii aluminiowej*.
Kurczak jest gotowy, jeśli po wkuciu w najgrubszą część udka ostrego noża sok wypływający z mięsa jest bezbarwny Jeśli jest różowy, pieczemy kurczaka dodatkowe 10 minut (pod przykryciem np. z folii aluminiowej).
4. Po upieczeniu kurczaka nie kroimy go od razu, lecz najpierw owijamy go folią aluminiową* i odstawiamy na ok. 20 minut. Dopiero potem odwijamy, podajemy i kroimy.
* Jeśli pieczemy kurczaka w naczyniu z pokrywą:
- odkrywamy pokrywę pod koniec pieczenia, jeśli kurczak jest zbyt blady
- nie musimy owijać kurczaka folią po upieczeniu. Po prostu pozostawiamy go w przykrytym naczyniu na 20 minut.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/12/Kurczak-pieczony-faszerowany-jablkami.html