ßßß
Kurczaka myjemy, osuszamy, polewamy olejem i nacieramy dokładnie przyprawami: mieloną papryką, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem. Umieszczamy go w misce, przykrywamy naczynie folią spożywczą i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia dokładnie myjemy butelkę z piwem (500 ml), odklejamy etykietki, otwieramy piwo i połowę odlewamy do szklanki na później. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, nabijamy go na butelkę, tak aby szyjka butelki wystawała na zewnątrz, uważając na to, by cała konstrukcja była stabilna. Kurczaka na butelce stawiamy w małej blaszce (lub naczyniu żaroodpornym) stojącej z kolei na dużej, płaskiej blasze. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C . Pieczemy 1,5 godziny. Przy czym przyjmujemy, że czas pieczenia zależy od wagi kurczaka (1 kg kurczaka pieczemy 1 godzinę, a 2 kg - 2 godziny). Podczas pieczenia kurczaka polewamy od czasu do czasu pozostałym piwem. Jeśli piwo nie wypływa z butelki, należy dosypać troszkę soli do piwa, nie pogorszy to smaku kurczaka, a spowoduje wydostawanie się piany z butelki. RADA: na blaszkę na której stoi butelka wlać wodę, wtedy kapiący tłuszcz nie będzie się przypalał i łatwo umyć blachę.Smacznego! :)