Wykonanie

Domowe marynaty do
mięsa są najlepsze, dajemy to co najbardziej lubimy, no i wiemy co jemy... Ostatnio wielką popularnością cieszy się u mnie
kurczak w marynacie na bazie
majonezu, z dodatkiem
majeranku, mielonej
papryki,
czosnku,
soli i
pieprzu. Tak niewiele, a
daje tak niesamowity efekt. Smakuje dokładnie tak jak
kurczak z rożna, a przygotowuje się go znacznie szybciej. Polecam, może zasmakuje również i Wam, wszak sezon grillowy w pełni, a gdy na dworze upalnie, najlepiej przygotować właśnie grilla.Dzieci uwielbiają grillowanego
kurczaka.Składniki na ok.6-8 osób:- 1,5kg
filetów z piersi kurczaka- 2 łyżki
majonezu (najlepiej domowy lub sos aioli)- 2 łyżki
majeranku- świeżo mielony
pieprz (u mnie kolorowy)-
sól-
słodka papryka mielona-
ostra papryka mielona (nie trzeba)-
czosnek mielony (przy sosie aioli pomijamy)
Filety z kurczaka umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym. Odciąć
polędwiczki gdy są. Każdą pierś przeciąć wzdłuż na pół (najlepiej nożem do filetowania), lub nawet na 3 części (zależy od grubości).

Każdy kawałek przesmarować
majonezem i posypać
majerankiem,
papryką,
czosnkiem, świeżo mielonym
pieprzem oraz oprószyć delikatnie
solą.


Gotowe filety przekładamy do miski, na nich układamy następną warstwę
mięsa (pierwszą warstwę smarujemy z dwóch stron, następne już tylko z jednej).Miskę zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok.2-3h.

Zamarynowane
mięso wykładamy na rozgrzanego grilla i smażymy po kilka minut z każdej strony, kilkakrotnie przewracając je.
Mięso nie powinno się mocno spiec, gdyż będzie suche. Trzeba wyczuć ten moment, wówczas będzie super soczyste wewnątrz. Ja smażyłam na tackach, można również smażyć w korytku aluminiowym, wówczas będzie bledsze, ale jeszcze bardziej soczyste.Do tego miska
sałaty i pyszny obiad gotowy.






Smacznego :-)
