ßßß
Domowe marynaty do mięsa są najlepsze, dajemy to co najbardziej lubimy, no i wiemy co jemy... Ostatnio wielką popularnością cieszy się u mnie kurczak w marynacie na bazie majonezu, z dodatkiem majeranku, mielonej papryki, czosnku, soli i pieprzu. Tak niewiele, a daje tak niesamowity efekt. Smakuje dokładnie tak jak kurczak z rożna, a przygotowuje się go znacznie szybciej. Polecam, może zasmakuje również i Wam, wszak sezon grillowy w pełni, a gdy na dworze upalnie, najlepiej przygotować właśnie grilla.Dzieci uwielbiają grillowanego kurczaka.Składniki na ok.6-8 osób:- 1,5kg filetów z piersi kurczaka- 2 łyżki majonezu (najlepiej domowy lub sos aioli)- 2 łyżki majeranku- świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)- sól- słodka papryka mielona- ostra papryka mielona (nie trzeba)- czosnek mielony (przy sosie aioli pomijamy)Filety z kurczaka umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym. Odciąć polędwiczki gdy są. Każdą pierś przeciąć wzdłuż na pół (najlepiej nożem do filetowania), lub nawet na 3 części (zależy od grubości).