ßßß Cookit - przepis na Kurczak z rożna

Kurczak z rożna

nazwa

Wykonanie

« Restauracja Abażur | Warszawa
Kurczak z rożna to jest to! Szczególnie za złocistą i chrupiącą panierką. Mój kurczak, jednak nie był tak dobrze przypieczony, jak znane nam dobrze z budek na targach czy w centrach handlowych, ale za to był bardzo soczysty i mięciutki 🙂 Przypuszczam, że kolejnym razem od samego początku będę go piekła na najwyższej temperaturze, aby bardziej się „zwęglił”. Mojego kurczaka piekłam w piecyku elektrycznym, ale przypuszczam, że z piekarnika z funkcją rożna wyjdzie podobnie.
Składniki:
kurczak (około 1,3 kg)
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
łyżka musztardy sarepskiej
łyżeczka tymianku
łyżeczka majeranku
3 ząbki posiekanego czosnku
sól i pieprz
nitka/sznurek do związania kurczaka
Krok 1
Kurczaka moczymy w zimnej wodzie około 2 godzin, aby był bardziej soczysty. Następnie osuszamy go ręcznikiem i nacieramy solą oraz pieprzem. Składniki marynaty mieszamy i smarujemy nimi kurczaka – z zewnątrz i wewnątrz. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Krok 2
Rozgrzewamy piecyk do 200 stopni. Kurczaka nabijamy na rożen, po czym związujemy go nitką/sznurkiem, aby odpowiednio się na nim trzymał. Wkładamy do piecyka. Pieczemy przez godzinę. Następnie podwyższamy temperaturę do 250 stopni i pieczemy również około godziny.
Krok 3
Kurczak gotowy! Wystarczy zdjąć go z rożna i podzielić na kawałki 🙂 Smacznego! Piersi z pieczonego kurczaka możecie użyć do sałatki – doskonała!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2016/08/kurczak-z-rozna