Wykonanie
            « Restauracja Abażur | Warszawa
Kurczak z rożna to jest to! Szczególnie za złocistą i chrupiącą panierką. Mój 
kurczak, jednak nie był tak dobrze przypieczony, jak znane nam dobrze z budek na targach czy w centrach handlowych, ale za to był bardzo soczysty i mięciutki 🙂 Przypuszczam, że kolejnym razem od samego początku 
będę go piekła na najwyższej temperaturze, aby bardziej się „zwęglił”. Mojego 
kurczaka piekłam w piecyku elektrycznym, ale przypuszczam, że z piekarnika z funkcją rożna wyjdzie podobnie.Składniki:
kurczak (około 1,3 kg)łyżka 
słodkiej paprykiłyżeczka 
ostrej paprykiłyżka 
musztardy sarepskiejłyżeczka 
tymiankułyżeczka 
majeranku3 ząbki posiekanego 
czosnkusól i 
pieprznitka/sznurek do związania 
kurczakaKrok 1
Kurczaka moczymy w zimnej wodzie około 2 godzin, aby był bardziej soczysty. Następnie osuszamy go ręcznikiem i nacieramy 
solą oraz 
pieprzem. Składniki marynaty mieszamy i smarujemy nimi 
kurczaka – z zewnątrz i wewnątrz. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.Krok 2Rozgrzewamy piecyk do 200 stopni. 
Kurczaka nabijamy na rożen, po czym związujemy go nitką/sznurkiem, aby odpowiednio się na nim trzymał. Wkładamy do piecyka. Pieczemy przez godzinę. Następnie podwyższamy temperaturę do 250 stopni i pieczemy również około godziny.Krok 3
Kurczak gotowy! Wystarczy zdjąć go z rożna i podzielić na kawałki 🙂 Smacznego! Piersi z pieczonego 
kurczaka możecie użyć do sałatki – doskonała!


