ßßß Cookit - przepis na Kalafior w sosie serowym. Cauliflower cheese.

Kalafior w sosie serowym. Cauliflower cheese.

nazwa

Wykonanie

Kalafior w sosie serowym to tradycyjne, bardzo popularne danie kuchni brytyjskiej. Może być podawane jako samodzielna potrawa lub jako dodatek do obiadu. W Wielkiej Brytanii często towarzyszy pieczonym mięsom. Historia powstania tego dania jest niepewna - przypuszcza się, że pochodzi z XVIIw., kiedy w Wielkiej Brytanii zaczęto uprawiać kalafiory (wówczas nowe warzywo, pochodzące najprawdopodobniej z Cypru.). Warto wypróbować ten sposób podania kalafiora, jest naprawdę pyszny, ponieważ delikatny kalafior doskonale komponuje się z wyrazistym sosem serowym. Przepis na podstawie The Guardian .
1 mały kalafior
2 łyżki octu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
woda do gotowania
3/4 litra zimnego mleka (3 szklanki)
1 cebula
1 goździk
1 listek laurowy
50 g masła
2 łyżki mąki pszennej
szczypta gałki muszkatołowej
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
125 g sera cheddar (lub innego sera żółtego o wyrazistym smaku)
1-2 kromki chleba, bez skórki, pokruszonego na drobne okruszki
1 łyżeczka masła
1. Umyty kalafior podzielić na nieduże różyczki. Gotować w wodzie z solą, cukrem i octem przez ok. 5 minut. Chodzi o to, by kalafior pozostał lekko chrupki, ponieważ będzie się jeszcze piekł. Danie jest smaczne, gdy kalafior zachowuje swoją strukturę, należy zatem uważać, by go nie rozgotować.
Podgotowany kalafior odcedzić i przelać od razu na sicie zimną wodą (z kranu).
W międzyczasie zagotować 2 szklanki mleka wraz z obraną, przekrojoną na pól cebulą, goździkiem i listkiem laurowym. Gotować przez 10 minut, odcedzić.
2. W rondlu roztopić masło, dodać mąkę. Mieszając, poczekać, aż się zrobi jasna zasmażka, po czym stopniowo wlać 1 szklankę zimnego mleka. Nadal mieszając, poczekać, aż zgęstnieje. Wlać mleko, które gotowało się z cebula, dodać gałkę muszkatołową oraz 100 g startego żółtego sera. Mieszając zaczekać, aż ser się całkowicie roztopi w sosie, po czym doprawić sos do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sos powinien mieć intensywny smak, ponieważ kalafior jest warzywem delikatnym w smaku.
Okruszki chleba zrumienić na patelni z 1 łyżeczką masła na lekko złoty kolor.
3. W naczyniu do zapiekania ułożyć równą warstwą kalafior, polać sosem, posypać pozostałymi 25 g sera żółtego i posypać okruszkami chleba.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż ser na wierzchu się rozpuści.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/12/Kalafior-w-sosie-serowym-Cauliflower-cheese.html