Wykonanie
Kalafior w sosie
serowym to tradycyjne, bardzo popularne danie kuchni brytyjskiej. Może być podawane jako samodzielna potrawa lub jako dodatek do obiadu. W Wielkiej Brytanii często towarzyszy
pieczonym mięsom. Historia powstania tego dania jest niepewna - przypuszcza się, że pochodzi z XVIIw., kiedy w Wielkiej Brytanii zaczęto uprawiać
kalafiory (wówczas nowe warzywo, pochodzące najprawdopodobniej z Cypru.). Warto wypróbować ten sposób podania
kalafiora, jest naprawdę pyszny, ponieważ delikatny
kalafior doskonale komponuje się z wyrazistym sosem
serowym. Przepis na podstawie The Guardian .

1 mały
kalafior2 łyżki
octu1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soliwoda do gotowania3/4 litra zimnego
mleka (3 szklanki)1
cebula1
goździk1
listek laurowy50 g
masła2 łyżki
mąki pszennejszczypta
gałki muszkatołowejsól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smaku125 g
sera cheddar (lub innego
sera żółtego o wyrazistym smaku)1-2 kromki
chleba, bez skórki, pokruszonego na drobne okruszki1 łyżeczka
masła1. Umyty
kalafior podzielić na nieduże różyczki. Gotować w wodzie z
solą,
cukrem i
octem przez ok. 5 minut. Chodzi o to, by
kalafior pozostał lekko chrupki, ponieważ będzie się jeszcze piekł. Danie jest smaczne, gdy
kalafior zachowuje swoją strukturę, należy zatem uważać, by go nie rozgotować.Podgotowany
kalafior odcedzić i przelać od razu na sicie zimną
wodą (z kranu).W międzyczasie zagotować 2 szklanki
mleka wraz z obraną, przekrojoną na pól
cebulą,
goździkiem i
listkiem laurowym. Gotować przez 10 minut, odcedzić.2. W rondlu roztopić
masło, dodać
mąkę. Mieszając, poczekać, aż się
zrobi jasna zasmażka, po czym stopniowo wlać 1 szklankę zimnego
mleka. Nadal mieszając, poczekać, aż zgęstnieje. Wlać
mleko, które gotowało się z
cebula, dodać
gałkę muszkatołową oraz 100 g startego
żółtego sera. Mieszając zaczekać, aż
ser się całkowicie roztopi w sosie, po czym doprawić sos do smaku
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Sos powinien
mieć intensywny smak, ponieważ
kalafior jest warzywem delikatnym w smaku.Okruszki
chleba zrumienić na patelni z 1 łyżeczką
masła na lekko złoty kolor.3. W naczyniu do zapiekania ułożyć równą warstwą
kalafior, polać sosem, posypać pozostałymi 25 g
sera żółtego i posypać okruszkami
chleba.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż
ser na wierzchu się rozpuści.