Wykonanie
W tym przepisie dzięki potrójnemu panierowaniu uzyskujemy niezwykle chrupiące skrzydełka. Dzięki
przyprawom możemy zaś nadać im nasz ulubiony smak, dowolnie regulując np. stopień ich pikantności. Polecam.

8 dużych
skrzydełek kurczakasucha panierka:1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka świeżo mielonego
czarnego pieprzu1 łyżeczka
czosnku granulowanego1 łyżeczka
słodkiej paprykimokra panierka:1 szklanka
wody (lub
piwa - użyłam
wody)3/4 szklanki
mąki pszennej2
żółtka1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki świeżo mielonego
czarnego pieprzu1/2 łyżeczki
tymianku1/2 łyżeczki
bazylii1 łyżeczka
soliew.
ostra papryka chili - ilość do smaku
olej do smażeniaBy
mięso było bardziej wilgotne, możemy przez pół godziny marynować je w wodzie z
solą, proporcje 1 szklanka
wody-1 łyżeczka
soli.W oddzielnych miskach łączymy składniki obu panierek.Skrzydełka kroimy w stawach na 3 części. Lotki wyrzucamy.Pozostaje nam 16 kawałków.Każdy kawałek
kurczaka obtaczamy najpierw w suchej panierce, następnie w mokrej (czekamy chwilę, aż nadmiar panierki spłynie ponownie do miski), i ponownie w suchej.Skrzydełka smażymy na głębokim
oleju (najlepiej użyć do tego celu małego rondla i smażyć partiami), aż będą mocno złote. Oczywiście czas smażenia większych kawałków będzie dłuższy, niż małych, więc najlepiej to sprawdzić na jednej sztuce. Orientacyjnie zajmuje to po ok. 10-18 minut na partię.Usmażone skrzydełka osączamy na ręczniku papierowym i odkładamy do garnka z przykrywką. Dzięki temu, gdy będziemy smażyć kolejne porcje, poprzednio usmażone kawałki pozostaną ciepłe.Skrzydełka podajemy z ulubionym sosem,
sałatką, frytkami (jeśli uznamy, że danie na tym etapie ma za mało kalorii ;) ) lub świeżym
pieczywem.