ßßß Cookit - przepis na Kurczak Koronacyjny, Coronation Chicken

Kurczak Koronacyjny, Coronation Chicken

nazwa

Wykonanie

Ten przepyszny kurczak został po raz pierwszy podany podczas przyjęcia z okazji koronacji Królowej Elżbiety II w 1953 roku. Całkiem możliwe, że danie to było wzorowane na Kurczaku Jubileuszowym w majonezie i curry, podanym z okazji 25 rocznicy wstąpienia na tron króla Jerzego V w 1935 roku.
Danie, choć bardzo proste i szybkie w wykonaniu, jest na prawdę wyśmienite. Tak przygotowany kurczak jest smaczny zarówno na ciepło, jak na zimno. Może być podany jako danie obiadowe, jako zimna przekąska, sałatka lub w kanapce.
Polecam – u nas pojawi się on z pewnością jeszcze nie raz :)
2 duże piersi kurczaka
1 łyżeczka curry
1 łyżka oleju
1 cebula
1 łyżka oleju
1 łyżeczka żółtej pasty curry
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soku z cytryny
100 ml białego wina
1 łyżka konfitury morelowej
1 listek laurowy
sól i pieprz do smaku
3-4 łyżki majonezu
Piersi kurczak pokroić i zamarynować w oleju z curry. Odstawić.
( można użyć także innych części kurczaka. Wtedy zdejmujemy z nich skórę i pieczemy, jak zaleca przepis źródłowy. Ja wybrałam piersi)
Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić w rondlu na łyżce oleju. Dodać listek laurowy, pastę curry, curry i wymieszać. Dodać przecier pomidory, sok z cytryny i wino. Wymieszać. Gotować razem przez chwilę, aż sos lekko się zredukuje.
Dodać konfiturę morelową, wymieszać i odstawić sos do wystudzenia, usuwając listek laurowy.
Kurczaka upiec lub usmażyć – ja użyłam patelni grillowej.
Do przestudzonego sosu dodać 4 łyżki majonezu, wymieszać.
Do gotowego sosu dodać usmażonego kurczaka, wymieszać.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2011/02/Kurczak-Koronacyjny-Coronation-Chicken.html