Wykonanie
Ten przepyszny
kurczak został po raz pierwszy podany podczas przyjęcia z okazji koronacji Królowej Elżbiety II w 1953 roku. Całkiem możliwe, że danie to było wzorowane na
Kurczaku Jubileuszowym w
majonezie i
curry, podanym z okazji 25 rocznicy wstąpienia na tron króla Jerzego V w 1935 roku.Danie, choć bardzo proste i szybkie w wykonaniu, jest na prawdę wyśmienite. Tak przygotowany
kurczak jest smaczny zarówno na ciepło, jak na zimno. Może być podany jako danie obiadowe, jako zimna przekąska,
sałatka lub w kanapce.Polecam – u nas pojawi się on z pewnością jeszcze nie raz :)

2 duże
piersi kurczaka1 łyżeczka
curry1 łyżka
oleju1
cebula1 łyżka
oleju1 łyżeczka żółtej pasty
curry1 łyżeczka
curry1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
soku z cytryny100 ml
białego wina1 łyżka
konfitury morelowej1
listek laurowysól i
pieprz do smaku3-4 łyżki
majonezuPiersi kurczak pokroić i zamarynować w
oleju z
curry. Odstawić.( można użyć także innych części
kurczaka. Wtedy zdejmujemy z nich skórę i pieczemy, jak zaleca przepis źródłowy. Ja wybrałam piersi)
Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić w rondlu na łyżce
oleju. Dodać
listek laurowy, pastę
curry,
curry i wymieszać. Dodać przecier
pomidory,
sok z cytryny i
wino. Wymieszać. Gotować razem przez chwilę, aż sos lekko się zredukuje.Dodać
konfiturę morelową, wymieszać i odstawić sos do wystudzenia, usuwając
listek laurowy.
Kurczaka upiec lub usmażyć – ja użyłam patelni grillowej.Do przestudzonego sosu dodać 4 łyżki
majonezu, wymieszać.Do gotowego sosu dodać usmażonego
kurczaka, wymieszać.