Wykonanie
Jest wiele wersji na
śledzie po kaszubsku, ja podaję Wam moją sprawdzoną...zapraszam:)
Składniki:4-5
filetów śledziowych,2
cebule,1 łyżka
koncentratu pomidorowego,1 łyżka pikantnego
ketchupu,1/2 szklanki
oleju,łyżka
soku z cytryny,2
liście laurowe,2 ziarna
ziela angielskiego,
sól,
pieprz do smaku,
Śledzie najpierw pozbaw zbyt dużej ilości
soli mocząc je w zimnej wodzie-należy ją często zmieniać* uważaj aby nie wypłukać całej
soli.Następnie pokrój je na kawałki o szerokości 3 cm.
Cebulę obierz i pokrój w piórka, następnie zeszklij na
oleju.Do
cebuli dodaj
przecier pomidorowy,
ketchup,
olej,
sok z cytryny i
przyprawy. Podsmaż wszystko przez około 1-2 minuty i ostudź. Do letniego jeszcze sosu dodaj pokrojone
śledzie i delikatnie wymieszaj. Przed podaniem, schłodź w lodówce.Smacznego :)