Wykonanie
To jedno z moich ulubionych dań. Choć wcale nie jest ekspresowe w wykonaniu, ostatnio dość często gości na moim
stole. Pulpeciki są delikatne i soczyste. Jeżeli lubimy ostrzejsze smaki, można dodać odrobinę
chilli. Podałam na sałacie w towarzystwie domowego
pieczywa czosnkowego. Do dania idealnie pasuje
makaron spaghetti. Pysznie, polecam :)

SKŁADNIKI:pulpety:
mięso mielone wołowe 300 g
mięso mielone wieprzowe 300 g
pomidory 1/2 kg
czosnek 2-3 ząbki
sól morska mielona 1/2 łyżeczki
pieprz czarny 1/2 łyżeczki
cebula 1 duża
bazylia świeża 1/2 pęczkasos:
pomidory w puszce 1 szt
papryka czerwona 2 szt
cebula 1 szt
sól,
pieprz do smakudodatkowo:mix
sałatdymkapieczywo czosnkowe:
bagietka 1 szt
masło 2 łyżki
czosnek 2 ząbkimix
ziół 1/2 łyżeczkiPRZYGOTOWANIE:
Pomidory sparzyć obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić. Podsmażyć na łyżeczce
masła.
Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać i zeszklić. W misce wymieszać
mięso mielone wołowe i wieprzowe. Dodać
cebulę,
pomidory, świeżą posiekaną
bazylię, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól oraz
pieprz. Ponownie wymieszać, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Formować niewielkie pulpety i obsmażać na brązowo.Sos:
Paprykę oczyścić i pokroić. Lekko obsypać
solą , wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 20 minut. Po upieczeniu ściągnąć z
papryki skórkę a resztę drobno pokroić.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić.
Pomidory przełożyć do garnka, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić 10-15 minut. Po tym czasie dodać
paprykę oraz
cebulę, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Przygotowanym sosem polać pulpeciki i podgrzewać w piekarniku do czasu przygotowania
pieczywa.
Pieczywo czosnkowe:
Bagietkę pokroić w kromki.
Masło utrzeć z
czosnkiem i
ziołami. Posmarować kromki. Posypać odrobiną
sera żółtego tartego i podpiec.Na talerzu ułożyć mix
sałat, pulpety oraz
pieczywo czosnkowe na
boku. Całość posypać świeżą posiekaną
dymkąSmacznego:)