Wykonanie
Kuchnia arabska z reguły nie jest prosta w wykonaniu, wszystkie te
mieszanki przypraw i dodatków mogą przyprawić o ból głowy . Chyba , że wykorzystacie mój superszybki przepis :)Kilka dni temu zaprosiłam przyjaciół na grilla. Zastanawiałam się czym nowym ich uraczyć. Była oczywiście
kiełbasa , pierś i skrzydełka z
kurczaka, ale brakowało czegoś innego. Szukałam , kombinowałam i wymyśliłam. Mój shish kebab zrobiłam z mielonego drobiowego. Napakowałam
pietruszki – której notabene nie jestem fanką, przyprawiłam i grillowałam. Podałam z tzatziki i lekką
sałatką. Muszę sama przyznać , nie spodziewałam , że tak dobrze będzie smakować. Polecam :)
SKŁADNIKI:
mięso mielone drobiowe 600 g
natka pietruszki 1 pęczek duży
olej 2 łyżki
papryka mielona słodka 1 łyżeczka
sól pieprz 1 szczypta
papryka mielona ostra 1 szczypta
kminek 1 szczypta
curry 1 szczyptaPRZYGOTOWANIE:
Mięso mielone przełożyć do miski dodać
olej oraz wszystkie
przyprawy.
Papryki mielonej ostrej można dodać więcej, w zależności od tego jak ostre jedzenie lubimy.
Natkę pietruszki opłukać i pozostawić do przeschnięcia. Następnie drobno posiekać i dołożyć do
mięsa. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ręce zwilżyć
wodą (
mięso ładnie odejdzie od ręki). Na około patyczka formować z
mięsa ruloniki, moje długości ok 10-12 cm. Niezbyt długie, aby łatwo przewracało się je na grillu. Ułożyć na talerzu, przykryć folia i wstawić do lodówki na ok godzinkę. Po tym czasie można już grillować. Smacznego:)