ßßß
Składniki: na okrągłą formę o średnicy ok. 23 cmJogurtownik:800 g jogurtu truskawkowo-poziomkowego, w temperaturze pokojowej500 g truskawek (waga już bez szypułek)*150 g śmietanki kremówki 30% (zimnej)28 g żelatyny w proszku3 łyżki gorącej wody100 g biszkoptów* nie dodawałam cukru, ponieważ jogurt i truskawki same w sobie były bardzo słodkie, jeśli jednak mamy nieco kwaśniejsze owoce, możemy pod koniec, według smaku dodać trochę cukru pudru.Mus z białej czekolady:350 g śmietanki kremówki 30% (zimnej)200 g białej czekoladyWykonanie:Żelatynę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody i odstawiamy na kilka minut, aż napęcznieje.Podgrzewamy puree z truskawek, do ciepłego dodajemy zastygniętą żelatynę i dokładnie mieszamy, aby się rozpuściła i nie było grudek.Gdy truskawki z żelatyną przestygną dodajemy do nich jogurt i mieszamy.Schłodzoną kremówkę (150g) ubijamy na sztywno. Przedkładamy do masy jogurtowo-truskawkowej i mieszamy. Nie dodawałam cukru, ponieważ jogurt i truskawki same w sobie były bardzo słodkie, jeśli jednak mamy nieco kwaśniejsze owoce, możemy pod koniec, według smaku dodać trochę cukru pudru.Dno formy wykładamy biszkoptami. W razie potrzeby, aby lepiej pasowały przycinamy ciastka.Na biszkopty wylewamy masę jogurtową i przekładamy do lodówki.Mus z białej czekolady: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę (350g) ubijamy na sztywno. Gdy czekolada nieco przestygnie dodajemy do niej ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy.Gdy wierzch jogurtownika będzie zastygnięty (co może zająć kilka godzin) wykładamy mus i ponownie przekładamy do lodówki.Przechowujemy w lodówce.Smacznego!