Wykonanie
No i masz babo…jogurtownik! Jak już się
dorwałam do tej
żelatyny to przez 2 tygodnie zużyłam 2 opakowania. Ale jak tu się oprzeć lekkim,
owocowym sernikom na zimno, czy właśnie wymyślonym przeze mnie jogurtownikom ;) Mąż już na mnie podejrzliwie patrzy, gdy kupuję
serek homogenizowany, czy
jogurty. Domyśla się, że nie są one po prostu do zjedzenia i coś knuję ;) Już w kolejce do wstawienia czekają jogurtownik
jabłkowy i sernik
bananowo-kajmakowy, oczywiście na zimno, tak mi wyobraźnia ruszyła ;) Na pierwszy, a w zasadzie biorąc pod uwagę poprzednie przepisy, na trzeci ogień idą
truskawki. Do tego delikatny i hiper prosty mus z
białej czekolady.
Truskawkowe niebo w gębie…

Składniki: na okrągłą formę o średnicy ok. 23 cmJogurtownik:800 g
jogurtu truskawkowo-
poziomkowego, w temperaturze pokojowej500 g
truskawek (waga już bez szypułek)*150 g
śmietanki kremówki 30% (zimnej)28 g
żelatyny w proszku3 łyżki gorącej
wody100 g
biszkoptów* nie dodawałam
cukru, ponieważ
jogurt i
truskawki same w sobie były bardzo słodkie, jeśli jednak mamy nieco kwaśniejsze
owoce, możemy pod koniec, według smaku dodać trochę
cukru pudru.Mus z
białej czekolady:350 g
śmietanki kremówki 30% (zimnej)200 g
białej czekoladyWykonanie:
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami gorącej
wody i odstawiamy na kilka minut, aż napęcznieje.Podgrzewamy puree z
truskawek, do ciepłego dodajemy zastygniętą
żelatynę i dokładnie mieszamy, aby się rozpuściła i nie było grudek.Gdy
truskawki z
żelatyną przestygną dodajemy do nich
jogurt i mieszamy.Schłodzoną kremówkę (150g) ubijamy na sztywno. Przedkładamy do masy
jogurtowo-truskawkowej i mieszamy. Nie dodawałam
cukru, ponieważ
jogurt i
truskawki same w sobie były bardzo słodkie, jeśli jednak mamy nieco kwaśniejsze
owoce, możemy pod koniec, według smaku dodać trochę
cukru pudru.Dno formy wykładamy
biszkoptami. W razie potrzeby, aby lepiej pasowały przycinamy
ciastka.Na
biszkopty wylewamy masę
jogurtową i przekładamy do lodówki.Mus z
białej czekolady:
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.
Śmietankę (350g) ubijamy na sztywno. Gdy
czekolada nieco przestygnie dodajemy do niej ubitą
śmietankę i delikatnie mieszamy.Gdy wierzch jogurtownika będzie zastygnięty (co może zająć kilka godzin) wykładamy mus i ponownie przekładamy do lodówki.Przechowujemy w lodówce.Smacznego!
