Wykonanie
Najlepszy sernik na ciepłe dni :-). Niezwykły deser, bez
cukru, bez
jajek, bez pieczenia. Z dużą ilością kremowej
białej czekolady. Z ogromną ilością
truskawek! Sernik można podać z dowolnymi
owocami świeżymi,
owocami w żelu lub sosem
owocowym. Jeśli wolicie, możecie go również przygotować ze
spodem ciasteczkowym. Propozycja na weekend :).Składniki:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie300 g
białej czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnejziarenka z 1
laski wanilii150 ml
śmietany kremówki (36%)1 łyżka
żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wrzącej
wody*600 g świeżych
truskawek, przepołowionych
Twaróg zmiksować z roztopioną
białą czekoladą (może być lekko ciepła). Dodać
wanilię i zmiksować.W osobnym naczyniu ubić
śmietanę kremówkę, delikatnie wmieszać do masy serowej.
Żelatynę, przestudzoną, wymieszać z masą
serową; najlepiej robić to stopniowo - do lekko przestudzonej
żelatyny dodawać masę
serową, łyżkę lub dwie, dokładnie wymieszać, połączyć z resztą masy.Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę
serową, Włożyć do lodówki do stężenia, na całą noc.Przed podaniem udekorować
truskawkami.Przechowywać w lodówce.* sernik uda się również bez
żelatyny, struktura będzie mniej zwięzła, bardziej drżąca, ale sernik zachowa swój kształt podczas krojenia,