Wykonanie
Składniki:250 g
wiśni5 łyżek
wody2 łyżeczki
żelatyny2 tabliczki
czekolady mlecznej330 ml
śmietany kremówki 30%Sposób przyrządzenia:Na początku rozpuszczamy 2 łyżeczki
żelatyny w około 5 łyżkach wrzątku. Dokładnie mieszamy.Następnie w kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekoladę i gdy się rozpuści wlewamy do niej
śmietankę. Mieszamy, by składniki się połączyły i utworzyły jednolitą masę oraz delikatnie się podgrzały. Zdejmujemy miskę z kąpieli
wodnej i wtedy wlewamy
wodę z rozpuszczoną
żelatyną i dokładnie mieszamy.Na dno pucharków wrzucamy po kilka, najlepiej wydrylowanych,
wiśni i wlewamy gotową masę. Przed podaniem należy ją trzymać przynajmniej 2 godziny w lodówce, by stężała. Można udekorować
wiśniami i
miętą.Wskazówki:W moim przepisie użyłam
czekolady mlecznej, ale mus będzie równie pyszny, gdy użyjemy
czekolady gorzkiej dodając ok. 2-3 łyżek
cukru.Taka ilość starcza dla 4 osób.