Wykonanie
Drodzy czytelnicy, zapraszam, niestety już na ostatni wpis w konkursie "Przepis na chwilę kawowej przyjemności", zgodnie z regulaminem konkursu można zamieścić na portalu, tylko trzy wpisy. Jaka szkoda, bo głowa pełna pomysłów, na przepyszne i nietuzinkowe desery do
kawy, które to stają się prawdziwą chwilą radości i wytchnienia. W dzisiejszej odsłonie zachęcam Was do zrobienia czegoś lekkiego, wyrafinowanego w smaku i docenianego przez największych koneserów jak i łakomczuchów, mianowicie pana cotty w moim "smykowitym" i niepowtarzalnym wydaniu. Jak dobrze wiecie, deser ten pochodzi z Włoch, ba skąd indziej mogłoby pochodzić to cudeńko, dokładnie z ich północnej części, często podawany np. w Toskanii, serwowany z dorodnymi
truskawkami i musem z tych
owoców. Moja wizja tego deseru została urozmaicona dodatkiem przepysznej kruchej
bezy i aromatu
cynamonu, i w takiej to postaci najbardziej ten deser przypadł mi do gustu.Nie zostaje mi nic innego, jak zaprasić Was na iście włoską chwilę kawowej przyjemności!
Przepis podstawowy na panna cottę robię według receptury Carli Bardi, włoszki pochodzącej właśnie z Toskanii, obecnie zamieszkującej nad jeziorem Bolsena, gdzie prowadzi swoją winnicę.składniki:- 620 ml
śmietany kremówki- 1 szklanka
mleka- 1
laska wanilii, nacięta wzdłuż- 50 g
cukru- 60 g
białej czekolady- 1 łyżka zimnej
wody- 3 łyżeczki
żelatyny w proszkumus
truskawkowy:- 200 g
truskawek- łyżka
cukrubeziki:- 2
białka- 3 łyżki
cukru- 1,5 łyżeczki
mąki ziemniaczanej- 2 krople
aromatu cytrynowegoWykonanie:W rondelku umieść
śmietanę,
mleko,
laskę wanilii i
cukier. Zagotuj na małym ogniu, tuż przed wrzeniem zdejmij z ognia. Wyjmij
laskę wanilii, dodaj
czekoladę, odstaw na 1 minutę. Bardzo starannie wymieszaj składniki.Do kubeczka wsyp
żelatynę i zmieszaj z ciepłą
wodą, energicznie mieszając, tak aby
żelatyna całkowicie się rozpuściła.
Żelatynę wlej do mikstury z
białą czekoladą, odstaw do wystudzenia co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu, przełóż masę do sześciu miseczek lub kokilek, po około 120 ml na porcję. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.Przygotuj
bezy. W tym celu,
białko ubij na sztywno, dodaj
cukier i
mąkę. Piecz 30 minut. Wystudź.
Truskawki zmiksuj z
cukrem, otrzymanym musem polej wyjęte i odwrócone desery. Kilka
truskawek pozostaw do dekoracji. Dokoła deseru pokrusz
bezy, oprósz delikatnie
cynamonem. Laskę
cynamonu możesz wykorzystać do dekoracji deseru.
Uwielbiam ten deser bo łączy w sobie wszystko co bardzo lubię,
truskawki,
białą czekoladę,
wanilię i
cynamon. Do tego filiżanka
kawy i mamy 15 minut tylko dla siebie... chwila kawowej przyjemnośći ;-)Smacznego!
Pięknego dnia!Przepis bierze udział w konkursie: