ßßß
Danie DeseryKuchnia PolskaCzas przygotowania 45 minutCzas gotowania 45 minutCzas oczekiwania 24 godzinyPorcjeporcjiSkładnikiKrem1 szt. biszkoptu400 g białej czekolady600 ml śmietany kremówki500 g serka mascarponeFrużelina truskawkowa500 g truskawek(mrożone lub świeże)2,5 łyżeczki żelatyny(ok 10 g)2 łyżeczki mąki ziemniaczanej0,5 szklanki cukru0,5 szt. cytrynyNasączenie1 szt. cytryny1 szt. pomarańczy0,25 szklanki wodyDanie DeseryKuchnia PolskaCzas przygotowania 45 minutCzas gotowania 45 minutCzas oczekiwania 24 godzinyPorcjeporcjiSkładnikiKrem1 szt. biszkoptu400 g białej czekolady600 ml śmietany kremówki500 g serka mascarponeFrużelina truskawkowa500 g truskawek(mrożone lub świeże)2,5 łyżeczki żelatyny(ok 10 g)2 łyżeczki mąki ziemniaczanej0,5 szklanki cukru0,5 szt. cytrynyNasączenie1 szt. cytryny1 szt. pomarańczy0,25 szklanki wody
Sposób przygotowaniaBiszkoptBiszkopt przygotować wg przepisu na biszkopt (link na wstępie)KremŚmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku (najlepiej z grubym dnem), do wrzenia, zestawić z palnika.Do śmietany dodać „połamaną” białą czekoladę, wymieszać aż do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin (najlepiej na całą noc).Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki, dodać serek mascarpone i ubić (jak bitą śmietanę) do otrzymania gęstego kremu.Frużelina truskawkowaW garnuszku wymieszać truskawki z cukrem i wyciśniętym sokiem z połówki cytryny (mrożonych truskawek wcześniej nie rozmrażamy).Truskawki z cukrem podgrzewać na kuchence do rozpuszczenia się cukru, ale nie doprowadzając do wrzenia (UWAGA: owoce puszczą sporo soku).Do truskawek dodać wodę (chłodną) z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika.Żelatynę zalać małą ilością gorącej wody i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (najlepiej najpierw ją rozrobić z sokiem z owców by nie była tak gęsta).Całość schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu.Nasączenie i wykonanie tortuWycisnąć sok z cytryny i pomarańczy. Dodać wodę i wymieszać.Biszkopt podzielić na 3 części (blaty).Pierwszy z krążków biszkoptowych ułożyć na paterze, nasączyć 1 ⁄ 3 ponczu. Na biszkopcie rozsmarować 1 ⁄ 4 kremu z białej czekolady. Wyłożyć połowę frużeliny truskawkowej.Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym, nasączyć połową pozostałego ponczu. Posmarować na wierzchu 1 ⁄ 4 kremu z białej czekolady i wyłożyć pozostałą frużelinę. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym, nasączyć go resztą ponczu.
Wierzch i boki tortu obłożyć pozostałym kremem. Można udekorować truskawkami.Udostępnij ten przepis