ßßß Cookit - przepis na Tort biała czekolada z truskawką

Tort biała czekolada z truskawką

nazwa

Wykonanie

Jeden z moich ukochanych tortów. Jest słodki i to nawet bardzo, ale jeśli człowiek kocha tak jak ja białą czekoladę zostanie wielkim fanem tego deseru. Idealnym dodatkiem w tym torcie jest truskawka. Jej zapach jest wręcz zniewalający.
Ten tort można zrobić na wiele okazji od urodzin, po walentynki czy śluby :). Można go robić w oryginalnej wersji tj. jasny biszkopt i biały krem lub zastosować barwniki spożywcze. Zarówno biszkopt jak i krem ślicznie się farbują, a dzięki słodyczy i truskawkom kochają go dzieci jak i dorośli.
Przepis na biszkopt znajdziecie tutaj .
Wydruk przepisu
Danie Desery
Kuchnia Polska
Czas przygotowania 45 minut
Czas gotowania 45 minut
Czas oczekiwania 24 godziny
Porcje
porcji
Składniki
Krem
1 szt. biszkoptu
400 g białej czekolady
600 ml śmietany kremówki
500 g serka mascarpone
Frużelina truskawkowa
500 g truskawek(mrożone lub świeże)
2,5 łyżeczki żelatyny(ok 10 g)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
0,5 szt. cytryny
Nasączenie
1 szt. cytryny
1 szt. pomarańczy
0,25 szklanki wody
Danie Desery
Kuchnia Polska
Czas przygotowania 45 minut
Czas gotowania 45 minut
Czas oczekiwania 24 godziny
Porcje
porcji
Składniki
Krem
1 szt. biszkoptu
400 g białej czekolady
600 ml śmietany kremówki
500 g serka mascarpone
Frużelina truskawkowa
500 g truskawek(mrożone lub świeże)
2,5 łyżeczki żelatyny(ok 10 g)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
0,5 szt. cytryny
Nasączenie
1 szt. cytryny
1 szt. pomarańczy
0,25 szklanki wody
Sposób przygotowania
Biszkopt
Biszkopt przygotować wg przepisu na biszkopt (link na wstępie)
Krem
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku (najlepiej z grubym dnem), do wrzenia, zestawić z palnika.
Do śmietany dodać „połamaną” białą czekoladę, wymieszać aż do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin (najlepiej na całą noc).
Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki, dodać serek mascarpone i ubić (jak bitą śmietanę) do otrzymania gęstego kremu.
Frużelina truskawkowa
W garnuszku wymieszać truskawki z cukrem i wyciśniętym sokiem z połówki cytryny (mrożonych truskawek wcześniej nie rozmrażamy).
Truskawki z cukrem podgrzewać na kuchence do rozpuszczenia się cukru, ale nie doprowadzając do wrzenia (UWAGA: owoce puszczą sporo soku).
Do truskawek dodać wodę (chłodną) z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika.
Żelatynę zalać małą ilością gorącej wody i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (najlepiej najpierw ją rozrobić z sokiem z owców by nie była tak gęsta).
Całość schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu.
Nasączenie i wykonanie tortu
Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy. Dodać wodę i wymieszać.
Biszkopt podzielić na 3 części (blaty).
Pierwszy z krążków biszkoptowych ułożyć na paterze, nasączyć 1 ⁄ 3 ponczu. Na biszkopcie rozsmarować 1 ⁄ 4 kremu z białej czekolady. Wyłożyć połowę frużeliny truskawkowej.
Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym, nasączyć połową pozostałego ponczu. Posmarować na wierzchu 1 ⁄ 4 kremu z białej czekolady i wyłożyć pozostałą frużelinę. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym, nasączyć go resztą ponczu.
Wierzch i boki tortu obłożyć pozostałym kremem. Można udekorować truskawkami.
Udostępnij ten przepis
Źródło:http://wypiekirumience.pl/recipe/tort-biala-czekolada-truskawka