Wykonanie
Jeden z moich ukochanych
tortów. Jest słodki i to nawet bardzo, ale jeśli człowiek kocha tak jak ja
białą czekoladę zostanie wielkim fanem tego deseru. Idealnym dodatkiem w tym torcie jest
truskawka. Jej zapach jest wręcz zniewalający.Ten tort można zrobić na wiele okazji od urodzin, po walentynki czy śluby :). Można go robić w oryginalnej wersji tj. jasny
biszkopt i biały krem lub zastosować
barwniki spożywcze. Zarówno
biszkopt jak i krem ślicznie się farbują, a dzięki
słodyczy i
truskawkom kochają go dzieci jak i dorośli.Przepis na
biszkopt znajdziecie tutaj .Wydruk przepisu
Danie DeseryKuchnia PolskaCzas przygotowania 45 minutCzas gotowania 45 minutCzas oczekiwania 24 godzinyPorcjeporcjiSkładnikiKrem1 szt.
biszkoptu400 g
białej czekolady600 ml
śmietany kremówki500 g
serka mascarponeFrużelina truskawkowa500 g
truskawek(mrożone lub świeże)2,5 łyżeczki
żelatyny(ok 10 g)2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej0,5 szklanki
cukru0,5 szt.
cytrynyNasączenie1 szt.
cytryny1 szt.
pomarańczy0,25 szklanki
wodyDanie DeseryKuchnia PolskaCzas przygotowania 45 minutCzas gotowania 45 minutCzas oczekiwania 24 godzinyPorcjeporcjiSkładnikiKrem1 szt.
biszkoptu400 g
białej czekolady600 ml
śmietany kremówki500 g
serka mascarponeFrużelina truskawkowa500 g
truskawek(mrożone lub świeże)2,5 łyżeczki
żelatyny(ok 10 g)2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej0,5 szklanki
cukru0,5 szt.
cytrynyNasączenie1 szt.
cytryny1 szt.
pomarańczy0,25 szklanki
wodySposób przygotowania
BiszkoptBiszkopt przygotować wg przepisu na
biszkopt (link na wstępie)Krem
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku (najlepiej z grubym dnem), do wrzenia, zestawić z palnika.Do
śmietany dodać „połamaną”
białą czekoladę, wymieszać aż do roztopienia się
czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin (najlepiej na całą noc).Schłodzoną masę
czekoladową wyjąć z lodówki, dodać
serek mascarpone i ubić (jak
bitą śmietanę) do otrzymania gęstego kremu.Frużelina truskawkowaW garnuszku wymieszać
truskawki z
cukrem i wyciśniętym
sokiem z połówki
cytryny (mrożonych
truskawek wcześniej nie rozmrażamy).
Truskawki z
cukrem podgrzewać na kuchence do rozpuszczenia się
cukru, ale nie doprowadzając do wrzenia (UWAGA:
owoce puszczą sporo soku).Do
truskawek dodać
wodę (chłodną) z
mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika.
Żelatynę zalać małą ilością gorącej
wody i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny.Rozpuszczoną
żelatynę powoli wmieszać do
owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (najlepiej najpierw ją rozrobić z
sokiem z owców by nie była tak gęsta).Całość schłodzić, by sos
owocowy zgęstniał. Frużelina powinna
mieć konsystencję żelu-
kisielu.Nasączenie i wykonanie
tortuWycisnąć
sok z cytryny i
pomarańczy. Dodać
wodę i wymieszać.
Biszkopt podzielić na 3 części (blaty).Pierwszy z krążków
biszkoptowych ułożyć na paterze, nasączyć 1 ⁄ 3 ponczu. Na
biszkopcie rozsmarować 1 ⁄ 4 kremu z
białej czekolady. Wyłożyć połowę frużeliny truskawkowej.Przykryć drugim krążkiem
biszkoptowym, nasączyć połową pozostałego ponczu. Posmarować na wierzchu 1 ⁄ 4 kremu z
białej czekolady i wyłożyć pozostałą frużelinę. Przykryć ostatnim krążkiem
biszkoptowym, nasączyć go resztą ponczu.
Wierzch i boki
tortu obłożyć pozostałym kremem. Można udekorować
truskawkami.Udostępnij ten przepis