Wykonanie
Większość słodkości, które przygotowuję w mojej kuchni, to ciasta; zdecydowanie rzadziej desery, a małe, słodkie pralinki to już w ogóle rzadkość. Są dość praco- i czasochłonne, ale efekt wizualny i smakowy wynagradzają każdą poświęconą minutę. Dlaczego więc tak rzadko po nie sięgam?Nie wiem. Szczerze - często się nad tym zastanawiam, i nie umiem odpowiedzieć na to pytanie. Przecież lubię spędzać czas w kuchni, chcę się rozwijać i uczyć, pracować nad dekoracjami. A takie maleństwa są do tego idealne! Dlatego, gdy zobaczyłam przepis na
jagodowe praliny na blogu
Ciastko z dziurką, aż westchnęłam z zachwytu. Ten kolor! No coś fenomenalnego. Zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia, i, tym razem nie zwlekając, ruszyłam do kuchni. Z racji braku
jagód i wątpliwości co do efektownej barwy
borówek amerykańskich, zdecydowałam się na własnoręcznie zebrane
poziomki i odrobinę
soku z cytryny dla przełamania smaku
białej czekolady.Efekt? No cóż, nie są idealne - chwilę trwało, zanim opanowałam technikę oblewania ich
czekoladą. Metoda z nabijaniem na wykałaczkę w tym wypadku nie zdała, niestety, egzaminu. Zamiast tego wrzucałam kuleczki do
czekolady, wyjmowałam widelczykiem do przekąsek (takim malutkim, z dwoma ząbkami), czekałam chwilę, aż
czekolada obcieknie, następnie układałam na papierze do pieczenia, posypywałam kawałeczkami liofilizowanych
truskawek i zostawiałam w spokoju, sięgając po kolejną kuleczką... Tak - to zajmuje trochę czasu. Ale mina i komentarz C. wynagrodziły wszystkie trudy. Stwierdził, że kiedy myśli, że już go niczym nie zaskoczę, serwuję mu coś takiego ... Zjadł pięć od razu, bez zająknięcia.Jeśli więc chcecie wywołać efekt łał, to przepis zdecydowanie dla Was. Idealnie nada się na Walentynki; zamiast poziomek można użyć mrożonych
truskawek - też będzie pysznie.Jeśli chodzi o temperowanie
czekolady, przygotuję o tym cały osobny post. Bo to nie takie proste, jak mogłoby się wydawać...
Poziomkowe praliny w białej
czekoladzie
Składniki:(na 20-25 sztuk)110 g
białej czekolady50 ml
śmietany kremówki (38%)100 g poziomek1 łyżka
soku z cytryny100 g
biszkoptówdodatkowo:250 g
białej czekolady3 łyżki liofilizowanych
truskawekCzekoladę do pralinek posiekać. Kremówkę zagotować, zalać nią
czekoladę, odstawić na 5 minut.W tym czasie
poziomki z
sokiem z cytryny zmiksować blenderem na gładką masę, ewentualnie przetrzeć przez sitko.
Biszkopty drobno pokruszyć, wymieszać z
owocami.
Czekoladę wymieszać, aż do rozpusczenia. Dodać
biszkopty z
poziomkami, wymieszać na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.Ze schłodzonej masy formować kuleczki wielkości
orzecha włoskiego. Ułożyć na talerzu, schłodzić w lodówce przez noc.Następnego dnia pozostałą
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, zatemperować.
Trufle oblewać
czekoladą, układać na papierze do pieczenia. Natychmiast wierzch dekorować liofilizowanymi
truskawkami. Zostawić do zastygnięcia.Smacznego!

Przepis bierze udział w konkursie u Alicji - wyobrażacie sobie takie pralinki na tak niezwykłym talerzu...? Ależ to byłoby piękne!