Wykonanie
Powtórzę raz jeszcze, ale tylko dlatego, że to prawda stara jak świat i... Jak najbardziej prawdziwa . Przez żołądek do
serca, szczególnie męskiego.Cóż, C. jest żywym dowodem na prawdziwość tej teorii.Dawno, dawno temu (czyli jakieś cztery lata), gdy dopiero co wpadłam mu w oko (albo on mi; nie będziemy się przecież spierać o szczegóły), chodziliśmy często na długie, romantyczne spacery. A styczeń był wtedy mroźny, oj tak... Za każdym razem zabierałam ze sobą coś na przegryzkę: a to
ciasteczka, a to muffinki. Tak, to właśnie muffinki (szczerze mówiąc, nie bardzo pamiętam jakie...) były pierwszym smakołykiem domowej roboty, którym poczęstowałam C. A później
ciastka czekoladowe z
miętą, które dopełniły dzieła: C. zakochał się jak ta lala . Systematycznie podsuwam mu pod nos przeróżne słodkości, i efekt jest taki, że ciągle nosi mnie na rękach. A ostatnio zaczął nawet regularnie myć naczynia! Dla osobnika tak zmęczonego jak ja ostatnimi czasy, to najwyższy dowód gorącego uczucia.Ponieważ Walentynki już czają się niemal za progiem, postanowiłam zrobić mu przyjemność. Pralinki z przepisu Iwony raz już przygotowałam, w wersji bardzo letniej, bo poziomkowej. Teraz sięgnęłam po mrożone
jagody, żeby uzyskać ten niesamowity, intensywny fiolet. I udało się!I tak samo jak wtedy, C. dla pralinek stracił głowę. A że Walentynki, to liczyć mu przecież nie
będę...
Jagodowe praliny w białej
czekoladzie
Składniki:(na 20-25 sztuk)110 g
białej czekolady50 ml
śmietany kremówki (38%)100 g
jagód1 łyżka
soku z cytryny100 g
biszkoptówdodatkowo:250 g
białej czekolady20-25 sztuk liofilizowanych
jagódCzekoladę do pralinek posiekać. Kremówkę zagotować, zalać nią
czekoladę, odstawić na 5 minut.W tym czasie
jagody z
sokiem z cytryny zmiksować blenderem na gładką masę, ewentualnie przetrzeć przez sitko.
Biszkopty drobno pokruszyć, wymieszać z
owocami.
Czekoladę wymieszać, aż do rozpusczenia. Dodać
biszkopty z
jagodami, wymieszać na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.Ze schłodzonej masy formować kuleczki wielkości
orzecha włoskiego. Ułożyć na talerzu, schłodzić w lodówce przez noc.Następnego dnia pozostałą
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, zatemperować.
Trufle oblewać
czekoladą, układać na papierze do pieczenia. Natychmiast wierzch dekorować liofilizowanymi
jagodami. Zostawić do zastygnięcia.Smacznego!Przygotowanie takich maleńkich cudeniek jest nieco czasochłonne, ale... Walentynki są przecież raz w roku. I tak, wiem: kochać należy nie tylko od święta . Ale właśnie od święta dobrze jest podarować coś wyjątkowego.