Wykonanie
Od kilku dni zajadam się jagodziankami. Wprawdzie kupnymi, ale nie umniejsza to ich smaku. Oczywiście trafiają się lepsze i gorsze bułeczki. Przyznaję, sama jeszcze nigdy nie próbowałam robić ich w domu. Przygotowuję jednak dużo innych deserów z
jagodami . Jednym z nich są kieliszki wypełnione ciemnymi aromatycznymi
owocami zatopionymi w aksamitnym słodkim sosie z
białej czekolady.
Jagody w sosie z
białej czekolady / Blackberries in white chocolate sauce – przepis / recipe:250-300 g świeżych
jagód / fresh blackberries100 g
białej czekolady / white chocolate200 g
śmietany kremówki / double creamliście werbeny cytrynowej do przybrania / fresh leafs of lemon verbena
Jagody dokładnie myjemy płucząc kilka
razy i osuszamy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Kremówkę podgrzewamy w rondlu, po czym wlewamy ją do miski z rozpuszczoną
czekoladą. Dokładnie mieszamy szpatułką przez 2-3 minuty. Rozlewamy mieszaninę do 3-4 kieliszków a następnie dodajemy
jagody. Odstawiamy do ostygnięcia. Deser wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem ozdabiamy liśćmi werbeny cytrynowej.Wash gently blackberries, then pat them dry with paper towels. Melt white chocolate in water bath. In a saucepan heat the double cream just below the boiling point.
Pour the hot cream into the melted chocolate and stir with the spatula about 2-3 minutes.
Pour mixture into 3-4
wine glasses
than add fresh blackberries and leave to cool. Place dessert into the fridge for 2-3 hours. Decorate with lemon verbena leafs before serving.
