ßßß
Składniki:Blaty bezowe2 sztuki o średnicy ok. 21-22 cm5 białek (średniej wielkości)270 g cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka soku z cytrynyMasa kajmakowa z orzechami500 ml śmietanki kremówki 30%400 g kajmaku waniliowego200 g serka naturalnego typu philadelphia40 g orzechów nerkowca20 g orzechów laskowych20 g orzechów włoskich20 g pistacji (bez skorupek)garść płatków migdałowych28 g herbatników maślanychWykonanie:Beza: Mąkę mieszamy razem z cukrem. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli, łyżkami cukier z mąką oraz sok z cytryny. Piana będzie gotowa, gdy stanie się lśniąca i sztywna.Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi o średnicy około 21-22 cm. Łyżką lub szprycą wykładamy przygotowaną pianę. Według naszych upodobań możemy w bezie, stanowiącej spód, zrobić delikatne wgłębienie (coś na kształt miski), aby masa kajmakowa pozostała w zagłębieniu lub pozostawić gładką powierzchnię i pozwolić, aby nałożona masa kajmakowa spłynęła po bokach.Piekarnik nagrzewamy do 100 °C i suszymy bezy przez około 1,5 godziny. Przy tej temperaturze i czasie powinniśmy otrzymać białe bezy. Pozostawiamy do wystygnięcia, najlepiej na całą noc.Masa kajmakowa : Orzechy prażymy na suchej patelni . Mieszamy i uważamy, aby się nie przypaliły. Następnie je siekamy. Herbatniki łamiemy na mniejsze cząstki.Kajmak mieszamy z serkiem. Śmietankę ubijamy na sztywno i mieszamy z kajmakiem wymieszanym z serkiem oraz orzechami. Część orzechów możemy zostawić do przyozdobienia torcika.Na dolną bezę wykładamy część masy kajmakowej. Przykrywany kolejnym blatem bezowym i ponownie wykładamy masę kajmakową.Przyozdabiamy orzechami i kajmakiem (o ile coś jeszcze pozostało z puszki ;) ).Trzymamy w lodówce. Najlepiej jeśli spożyjemy tego samego dnia.Smacznego!

Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!