Wykonanie

Przepis znalazłam tutaj, lekko zmodyfikowałam.Składniki:
beza3
białka185 g
cukru pudrupłaska łyżka
mąki ziemniaczanejłyżeczka
aromatu waniliowegoszczypta
solikrem200 ml
śmietany kremówki250 g
mascarponełyżka
cukru pudrułyżka
soku z cytrynyłyżeczka
aromatu waniliowegododatkowomały słoiczek nutelli1 szklanka
orzechów laskowych (3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów+1/4 szklanki
orzechów w całości)Na papierze do pieczenia narysować cztery krążki o średnicy 20 cm.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Gdy będzie już piana dobrze ubita stopniowo po jednej łyżce dodawać
cukier (nie spieszymy się- kolejna łyżka
cukru, gdy poprzednia porcja się rozpuści). Na koniec dodać
mąkę i aromat.Pianę wyłożyć na krążki narysowane na papierze do pieczenia. Piec około 50 minut w 120 stopniach (termoobieg) lub w 140 stopniach bez termoobiegu. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i odczekać około 10 minut nie otwierając piekarnika. Następnie piekarnik lekko uchylić i tak studzić
bezy.
Śmietanę ubić wraz z
cukrem, dodać
serek, aromat i
sok z cytryny. Delikatnie wymieszać.Pierwszą
bezę wysmarować cienką warstwą nutelli, posypać posiekanymi
orzechami i na to wyłożyć 1/3 kremu. Przykryć drugim krążkiem i powtórzyć czynności (nutella-posiekane
orzechy, krem). Tak samo postąpić przy krążku trzecim. Ostatni krążek tylko wysmarować nutellą i udekorować całymi
orzechami.Smacznego! :)