ßßß Cookit - przepis na Tort bezowy z nutellą, kremem mascarpone i orzechami laskowymi

Tort bezowy z nutellą, kremem mascarpone i orzechami laskowymi

nazwa

Wykonanie

Przepis znalazłam tutaj, lekko zmodyfikowałam.
Składniki:
beza
3 białka
185 g cukru pudru
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka aromatu waniliowego
szczypta soli
krem
200 ml śmietany kremówki
250 g mascarpone
łyżka cukru pudru
łyżka soku z cytryny
łyżeczka aromatu waniliowego
dodatkowo
mały słoiczek nutelli
1 szklanka orzechów laskowych (3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów+1/4 szklanki orzechów w całości)
Na papierze do pieczenia narysować cztery krążki o średnicy 20 cm.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będzie już piana dobrze ubita stopniowo po jednej łyżce dodawać cukier (nie spieszymy się- kolejna łyżka cukru, gdy poprzednia porcja się rozpuści). Na koniec dodać mąkę i aromat.
Pianę wyłożyć na krążki narysowane na papierze do pieczenia. Piec około 50 minut w 120 stopniach (termoobieg) lub w 140 stopniach bez termoobiegu. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i odczekać około 10 minut nie otwierając piekarnika. Następnie piekarnik lekko uchylić i tak studzić bezy.
Śmietanę ubić wraz z cukrem, dodać serek, aromat i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać.
Pierwszą bezę wysmarować cienką warstwą nutelli, posypać posiekanymi orzechami i na to wyłożyć 1/3 kremu. Przykryć drugim krążkiem i powtórzyć czynności (nutella-posiekane orzechy, krem). Tak samo postąpić przy krążku trzecim. Ostatni krążek tylko wysmarować nutellą i udekorować całymi orzechami.
Smacznego! :)
Źródło:http://drobneprzyjemnosci.blogspot.com/2013/05/tort-bezowy-z-nutella-kremem-mascarpone.html