ßßß
Przepis znalazłam tutaj, lekko zmodyfikowałam.Składniki:beza3 białka185 g cukru pudrupłaska łyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka aromatu waniliowegoszczypta solikrem200 ml śmietany kremówki250 g mascarponełyżka cukru pudrułyżka soku z cytrynyłyżeczka aromatu waniliowegododatkowomały słoiczek nutelli1 szklanka orzechów laskowych (3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów+1/4 szklanki orzechów w całości)Na papierze do pieczenia narysować cztery krążki o średnicy 20 cm.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będzie już piana dobrze ubita stopniowo po jednej łyżce dodawać cukier (nie spieszymy się- kolejna łyżka cukru, gdy poprzednia porcja się rozpuści). Na koniec dodać mąkę i aromat.Pianę wyłożyć na krążki narysowane na papierze do pieczenia. Piec około 50 minut w 120 stopniach (termoobieg) lub w 140 stopniach bez termoobiegu. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i odczekać około 10 minut nie otwierając piekarnika. Następnie piekarnik lekko uchylić i tak studzić bezy.Śmietanę ubić wraz z cukrem, dodać serek, aromat i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać.Pierwszą bezę wysmarować cienką warstwą nutelli, posypać posiekanymi orzechami i na to wyłożyć 1/3 kremu. Przykryć drugim krążkiem i powtórzyć czynności (nutella-posiekane orzechy, krem). Tak samo postąpić przy krążku trzecim. Ostatni krążek tylko wysmarować nutellą i udekorować całymi orzechami.Smacznego! :)