Wykonanie

Pavlova z kremem
mascarponePrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 osób 20 minutCzas gotowania90 minutPorcje Czas przygotowania12 osób 20 minutCzas gotowania90 minut

Pavlova z kremem
mascarponePrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 osób 20 minutCzas gotowania90 minutPorcje Czas przygotowania12 osób 20 minutCzas gotowania90 minutSkładniki6
białek300 g
cukru pudru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
soku z cytryny(lub
octu winnego białego)125 g
mascarpone200 ml
śmietany 30% lub 36%2 łyżeczki
cukru pudruPorcje: osóbSposób przygotowania
BezaPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze rysujemy okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy.
Białka ubijamy na sztywno (na wysokich obrotach miksera). Pod koniec ubijania dodawać po łyżce
cukru, stopniowo i powoli, ubijając przez cały czas (nie należy zmniejszać ilości
cukru jeśli nie zmieniamy ilości
białek). Na sam koniec dodajemy łyżeczkę
skrobi i łyżeczkę
octu. Delikatnie miksujemy (na średnich obrotach).Masę
białkową wykładamy na wcześniej przygotowaną blachę i formujemy wyrównując boki
bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach przykręcamy temperaturę do 150ºC. Pieczemy 90 minut.Upieczoną
bezę studzimy w otwartym piekarniku. Po wystudzeniu wykładamy na talerz lub paterę.Krem
Śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powoli
mascarpone. Tak przygotowany krem wykładamy tuż przed podaniem i dekorujemy
owocami (najlepiej świeżymi).Share this Recipe
