Wykonanie

Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 15 minutCzas gotowania Passive
Time90 minut 6 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 15 minutCzas gotowania Passive
Time90 minut 6 godzin
Beza pomarańczowaPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 15 minutCzas gotowania Passive
Time90 minut 6 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 15 minutCzas gotowania Passive
Time90 minut 6 godzinSkładniki5 szt.
białek250 g
cukru(dromnego lub pudru)1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
soku z cytryny(lub
octu winnego białego)125 g
mascarpone200 ml
śmietany kremóki1 łyżeczka
cukru pudru1,5 szt.
pomarańczyPorcje: porcjiSposób przygotowania
BezaPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze rysujemy okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy.
Białka ubijamy na sztywno (na wysokich obrotach miksera). Pod koniec ubijania dodawać po łyżce
cukru, stopniowo i powoli, ubijając przez cały czas (nie należy zmniejszać ilości
cukru jeśli nie zmieniamy ilości
białek). Na sam koniec dodajemy łyżeczkę
skrobi i łyżeczkę
octu. Delikatnie miksujemy (na średnich obrotach).Do ubitych
białek dodać otartą skórkę z
pomarańczy, delikatnie wymieszać.Masę
białkową wykładamy na wcześniej przygotowaną blachę i formujemy wyrównując boki
bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach przykręcamy temperaturę do 150ºC. Pieczemy 90 minut.Upieczoną
bezę studzimy w otwartym piekarniku. Po wystudzeniu wykładamy na talerz lub pateręKremŚmietanę i
mascarpone ubijamy z
cukrem pudrem. Tak przygotowany krem wykładamy tuż przed podaniem deseru.Na kremie układamy obrane i pokrojone na kawałki
pomarańcze.Share this Recipe