Wykonanie

Od razu przyznam się, że osobiście za
bezami nie przepadam. Zwłaszcza te sklepowe wzbudzają we mnie niechęć (chyba dlatego, że jakoś nie ufam producentom w sprawie składników), ale i domowe nie należą do moich ulubionych słodkich przekąsek. Tym razem jednak robię wyjątek, bo w ramach dalszego ciągu akcji czyszczenia poświątecznych zapasów pozbywam się z lodówki zapasu
białek. Jakimś cudem udało mi się uzbierać aż piętnaście
białek (!!!) i trzeba je jakoś wykorzystać.Pomysł na ten deser zrodził się po tym, jak zobaczyłam zdjęcia pięknych blatów
bezowych, które zamieściła na swoim facebookowym profilu koleżanka blogerka. Przypomniały mi się zalegające w lodówce
białka. Dorzuciłam do tego resztki karmelu z puszki,
orzechy i kilka łyżek
kawy zbożowej, która idealnie zamaskowała specyficzny zapach bez, nadając im jednocześnie głębszego smaku i koloru. E t voilà !Torcik jest słodki, ale nie z rodzaju tych co to na tydzień pozbawiają ochoty na
słodycze. Wzbogacone dodatkiem
orzechów włoskich oraz
płatków migdałowych blaty
bezowe przełożyłam kremem karmelowym na bazie
bitej śmietany, a wierch udekorowałam odrobiną czystego karmelu. Całość smakowała wspaniale i zniknęła w oka mgnieniu (z pomocą gości na szczęście ;)Polecam :)* przepis z drobnymi tylko zmianami pochodzi z tej stronySkładniki na dwa blaty
bezowe:6
białek z dużych jajszczypta
soli280g drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
soku z cytryny2 – 3 łyżki
kawy zbożowej (możecie zastąpić zwykłą
kawą instant)100g posiekanych
orzechów włoskich70g
płatków migdałowychDodatkowo:500ml
śmietanki kremówki (u mnie 200ml kremówki 36% i 300ml double cream)200g karmelu z puszki (dulce de leche)Wykonanie:Przygotuj dwie blachy do pieczenia
ciastek. Wysmaruj je
olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Na każdym z kawałków papieru narysuj okrąg o średnicy około 22cm (najprościej odrysować jakiś talerz bądź miskę).
Białka ubijaj ze szczyptą
soli. Pod koniec (gdy piana będzie już dość gęsta) dodawaj
cukier łyżka po łyżce, cały czas mieszając. Masa powinna być bardzo gęsta i błyszcząca.Dodaj
mąkę ziemniaczaną,
sok z cytryny oraz
kawę zbożową i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.Do masy wsyp
orzechy i wmieszaj je delikatnie szpatułką starając się zrobić to tylko kilkoma ruchami. Możesz też dodać kolejną łyżkę
kawy zbożowej.Masę wyłóż na blachy tak, rozsmarowując ją wewnątrz odrysowanych okręgów.Piecz
bezy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 5 minut, a
potem zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz kolejne 90 minut. Po upieczeniu wystudź w uchylonym piekarniku.Schłodzoną
śmietanę ubij, dodając pod koniec karmel (odłóż odrobinę na dekorację). Wyłóż na jeden z blatów
bezowych i przykryj drugim, a wierch udekoruj resztą karmelu.Podawaj od razu.Blaty
bezowe możesz przygotować 2 – 3 dni wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)