Wykonanie
Jeżeli jecie pizzę, chętnie sięgacie po „Cztery sery”? To mam dla Was ciekawą propozycję :) Wegetariańska, wytrawna
tarta serowa.
Sery też są cztery, ale inne :) Pleśniowy typu lazur, miękki z
mleka mieszanego,
camembert do smarowania i wędzony. Taka
tarta sprawdza się doskonale na stół, kiedy odwiedzić mają nas znajomi i chcemy podać nie tylko słodkie smakołyki.

Składniki:Spód:dowolne wytrawne ciasto na tartę (u mnie ciasto
chlebowe na tartę z tygodnia francuskiego w Lidlu) lub np. z przepisu na tartę z
ziołami, wędzonym
twarogiem i
łososiem z przepisu tartę z
kozim serem i
wędzonym łososiemNadzienie:
por (biała i jasnozielona część)1 łyżka
masła150 g
sera topionego camembert do smarowania165 g
sera pleśniowego z przerostem niebieskiej pleśni150 g
sera miękkiego z
mleka krowiego i owczego (użyłam Tomme Du Pays Basque)55 g
sera wędzonego parzonego (użyłam warkocza
serowego)3 duże
jajka160 g
śmietany 12%120 ml
mleka zagęszczonego niesłodzonego
pieprzWykonanie:
Por siekamy i dusimy na
maśle przez około 3-4 minuty, cały czas mieszając. Odstawiamy z gazu
Ser Tomme Du Pays Basque trzemy na tarce o grubych oczkach,
ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę, a wędzony w mniejsze cząstki lub kostkę w zależności od kształtu, który mamy.W dużej misce mieszamy ze sobą
camembert ze
śmietaną i
mlekiem . Dodajemy pozostałe
sery,
por i lekko roztrzepane
jajka.Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego
pieprzu.Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Formę do tarty wyścielamy
ciastem, nakłuwamy i podpiekamy przez ok. 5 minut. Jeśli spód robimy sami postępujemy zgodnie z przepisem na ten spód.Na podpieczony spód wylewamy nadzienie. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 200°C i całość pieczemy przez ok. 22-27 minut.Podajemy po lekkim przestudzeniu na ciepło lub schładzamy w zamkniętym piekarniku i podajemy na zimno.Smacznego!
