ßßß
Składniki:Spód:dowolne wytrawne ciasto na tartę (u mnie ciasto chlebowe na tartę z tygodnia francuskiego w Lidlu) lub np. z przepisu na tartę z ziołami, wędzonym twarogiem i łososiem z przepisu tartę z kozim serem i wędzonym łososiemNadzienie:por (biała i jasnozielona część)1 łyżka masła150 g sera topionego camembert do smarowania165 g sera pleśniowego z przerostem niebieskiej pleśni150 g sera miękkiego z mleka krowiego i owczego (użyłam Tomme Du Pays Basque)55 g sera wędzonego parzonego (użyłam warkocza serowego)3 duże jajka160 g śmietany 12%120 ml mleka zagęszczonego niesłodzonegopieprzWykonanie:Por siekamy i dusimy na maśle przez około 3-4 minuty, cały czas mieszając. Odstawiamy z gazuSer Tomme Du Pays Basque trzemy na tarce o grubych oczkach, ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę, a wędzony w mniejsze cząstki lub kostkę w zależności od kształtu, który mamy.W dużej misce mieszamy ze sobą camembert ze śmietaną i mlekiem . Dodajemy pozostałe sery, por i lekko roztrzepane jajka.Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Formę do tarty wyścielamy ciastem, nakłuwamy i podpiekamy przez ok. 5 minut. Jeśli spód robimy sami postępujemy zgodnie z przepisem na ten spód.Na podpieczony spód wylewamy nadzienie. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 200°C i całość pieczemy przez ok. 22-27 minut.Podajemy po lekkim przestudzeniu na ciepło lub schładzamy w zamkniętym piekarniku i podajemy na zimno.Smacznego!