ßßß Cookit - przepis na Tarta 4 sery z porem

Tarta 4 sery z porem

nazwa

Wykonanie

Jeżeli jecie pizzę, chętnie sięgacie po „Cztery sery”? To mam dla Was ciekawą propozycję :) Wegetariańska, wytrawna tarta serowa. Sery też są cztery, ale inne :) Pleśniowy typu lazur, miękki z mleka mieszanego, camembert do smarowania i wędzony. Taka tarta sprawdza się doskonale na stół, kiedy odwiedzić mają nas znajomi i chcemy podać nie tylko słodkie smakołyki.
Składniki:
Spód:
dowolne wytrawne ciasto na tartę (u mnie ciasto chlebowe na tartę z tygodnia francuskiego w Lidlu) lub np. z przepisu na tartę z ziołami, wędzonym twarogiem i łososiem z przepisu tartę z kozim serem i wędzonym łososiem
Nadzienie:
por (biała i jasnozielona część)
1 łyżka masła
150 g sera topionego camembert do smarowania
165 g sera pleśniowego z przerostem niebieskiej pleśni
150 g sera miękkiego z mleka krowiego i owczego (użyłam Tomme Du Pays Basque)
55 g sera wędzonego parzonego (użyłam warkocza serowego)
3 duże jajka
160 g śmietany 12%
120 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
pieprz
Wykonanie:
Por siekamy i dusimy na maśle przez około 3-4 minuty, cały czas mieszając. Odstawiamy z gazu
Ser Tomme Du Pays Basque trzemy na tarce o grubych oczkach, ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę, a wędzony w mniejsze cząstki lub kostkę w zależności od kształtu, który mamy.
W dużej misce mieszamy ze sobą camembert ze śmietaną i mlekiem . Dodajemy pozostałe sery, por i lekko roztrzepane jajka.
Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Formę do tarty wyścielamy ciastem, nakłuwamy i podpiekamy przez ok. 5 minut. Jeśli spód robimy sami postępujemy zgodnie z przepisem na ten spód.
Na podpieczony spód wylewamy nadzienie. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 200°C i całość pieczemy przez ok. 22-27 minut.
Podajemy po lekkim przestudzeniu na ciepło lub schładzamy w zamkniętym piekarniku i podajemy na zimno.
Smacznego!
Źródło:http://panismaczna.com/tarta-4-sery-z-porem