Wykonanie
Dla smakoszy pasty dziś proponuję proste i smaczne danie
makaronowe.
Ser pecorino,
por i świeżo starty
pieprze to trzy składniki, z których możemy przygotować szybkie i ciekawe
smakowo danie.Niby proste, ale niezwykle eleganckie i smaczne.Zapraszam ;-)
Składniki dla 2 osób:200 g
makaronu spaghetti200 g
poru70 g
sera pecorinośwież starty
pieprz20 g
masłaPrzygotowanie:W garnku gotujemy osoloną
wodę, wsypujemy
makaron i gotujemy przez 10 minut, nie przerywając wrzenia.W czasie, kiedy gotuje się
woda, oczyszczamy
por, zdejmujemy wierzchnią warstwę, odkrawamy końcówki, osuszamy i kroimy w pierścienie.Rozpuszczamy
masło i dodajemy pokrojony
pory, zmniejszamy ogień i dusimy mieszając oko ł o 10 min.Odcedzamy
makaron, zachowując szklankę
wody z gotowania, na wypadek, gdyby sos był zbyt gęsty.Wrzucamy
makaron do sosu i mieszamy.Dodajemy troche
wody i
ser pecorino, całość podgrzewamy, aż do roztopienia
sera.Doprawiamy świeżo startym
pieprzem.Podajemy natychmiast!Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)