Wykonanie
Uwielbiam duszone
pory, a wy? Są słodkie, aromatyczne i takie jesienno-zimowe. Idealne w zapiekankach, tartach....2
pory1 spora
cebulapół szklanki
białego winamasło150ml
śmietany 12%1
jajkotarty
sersól,
pieprz
Pory - białą cześć - pokroić w krążki,
cebulę pokroić w półplasterki. W rondlu rozpuścić około 1/4 kostki
masła i wrzucić
pory z
cebulką. Dusić do miękkości, podlewając po trochu
winem. W miseczce wymieszać
śmietanę,
jajka i tarty
ser - dobrze rozpuszczający się. Kiedy
pory są już uduszone wymieszać ze
śmietaną z dodatkami, doprawić
solą i
pieprzem. Przełożyć do kokilek (4-5 sztuk) lub jednego większego naczynia i zapiekać około 20 minut w 180 stopniach - aż masa się zetnie i będzie złota na wierzchu.