ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka porowo-cebulowa

Zapiekanka porowo-cebulowa

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam duszone pory, a wy? Są słodkie, aromatyczne i takie jesienno-zimowe. Idealne w zapiekankach, tartach....
2 pory
1 spora cebula
pół szklanki białego wina
masło
150ml śmietany 12%
1 jajko
tarty ser
sól, pieprz
Pory - białą cześć - pokroić w krążki, cebulę pokroić w półplasterki. W rondlu rozpuścić około 1/4 kostki masła i wrzucić pory z cebulką. Dusić do miękkości, podlewając po trochu winem. W miseczce wymieszać śmietanę, jajka i tarty ser - dobrze rozpuszczający się. Kiedy pory są już uduszone wymieszać ze śmietaną z dodatkami, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do kokilek (4-5 sztuk) lub jednego większego naczynia i zapiekać około 20 minut w 180 stopniach - aż masa się zetnie i będzie złota na wierzchu.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/12/zapiekanka-porowo-cebulowa.html