ßßß Cookit - przepis na Szybko znikający chlebek kokosowy

Szybko znikający chlebek kokosowy

nazwa

Wykonanie

Jest coś, co jedzą prawie wszyscy, prawie codziennie. Chleb. Na śniadanie, czasem też na kolacje. Jedni wolą pszenny, inni razowy, a jeszcze inni pumpernikiel :) Ale nieliczni decydują się upiec chleb samemu? A to błąd! :) Bo konieczność posiadania drogiej maszyny wyrobieniowo-piekącej to mit! Żeby upiec własny chleb wystarczy siła w rękach i piekarnik :) Chleb można przygotowywać na tysiąc różnych sposobów. Ja tym razem zdecydowałam się na lekko słodkawy, z dodatkiem wiórków kokosowych. Idealne chrupiące pieczywko do kanapek z dżemem, czy innym ulubionym słodkim smarowidłem:) Ja zdecydowanie polecam z masłem orzechowym! Przypominają mi się wtedy orzeszki w chrupiącej kokosowej skorupce, które kiedyś kupowałam…mmm :)
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
opakowanie suszonych droższy (8g)
szklanka wiórków kokosowych
szklanka zimnej wody
¼ szklanki mleka
2 łyżki cukru
łyżeczka soli
¼ szklanki rozpuszczonego masła
Wykonanie:
Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże, mleko, wiórki kokosowe, cukier i mąkę. Wyrabiamy ciasto około 3 minut. Dodajemy sól i masło i wyrabiamy kolejne kila minut. Ciasto wkładamy do miski posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy. Po godzinie wyjmujemy ciasto z miski, formujemy okrągły bochenek i przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Zostawiamy na kolejną godzinę pod przykryciem. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 220°C i pieczemy około 35 minut, aż skórka zbrązowieje. Wspaniale komponuje się z masłem orzechowym! :)
A tutaj z czekośliwką :)
Zainspirowana przez Avner Laskin („Orzechy”).
Źródło:http://panismaczna.com/szybko-znikajacy-chlebek-kokosowy