Wykonanie
Jest coś, co jedzą prawie wszyscy, prawie codziennie.
Chleb. Na śniadanie, czasem też na kolacje. Jedni wolą pszenny, inni
razowy, a jeszcze inni
pumpernikiel :) Ale nieliczni decydują się upiec
chleb samemu? A to błąd! :) Bo konieczność posiadania drogiej maszyny wyrobieniowo-piekącej to mit! Żeby upiec własny
chleb wystarczy siła w rękach i piekarnik :)
Chleb można przygotowywać na tysiąc różnych sposobów. Ja tym razem zdecydowałam się na lekko słodkawy, z dodatkiem
wiórków kokosowych. Idealne chrupiące
pieczywko do kanapek z
dżemem, czy innym ulubionym słodkim smarowidłem:) Ja zdecydowanie polecam z
masłem orzechowym! Przypominają mi się wtedy orzeszki w chrupiącej kokosowej skorupce, które kiedyś kupowałam…mmm :)

Składniki:3 szklanki
mąki pszennejopakowanie suszonych droższy (8g)szklanka
wiórków kokosowychszklanka zimnej
wody¼ szklanki
mleka2 łyżki
cukrułyżeczka
soli¼ szklanki rozpuszczonego
masłaWykonanie:Do miski wlewamy
wodę, dodajemy
drożdże,
mleko,
wiórki kokosowe,
cukier i
mąkę. Wyrabiamy ciasto około 3 minut. Dodajemy
sól i
masło i wyrabiamy kolejne kila minut. Ciasto wkładamy do miski posypanej
mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy. Po godzinie wyjmujemy ciasto z miski, formujemy okrągły bochenek i przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Zostawiamy na kolejną godzinę pod przykryciem. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 220°C i pieczemy około 35 minut, aż skórka zbrązowieje. Wspaniale komponuje się z
masłem orzechowym! :)

A tutaj z czekośliwką :)

Zainspirowana przez Avner Laskin („Orzechy”).