ßßß
Składniki: na 12 dużych muffinek lub ok. 30 minimuffinek200 g mąki pszennej3 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sody oczyszczonej75 g cukru demeraraspora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej1 pomarańcza (sok plus skórka)ok. 50 ml mleka60 g stopionego masła1 duże jajko90 g suszonej żurawinyDo posypania:2 łyżeczki cukru demerara½ łyżeczki cynamonuWykonanie:W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier oraz sporą szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej. Do pojemnika z miarką wyciskamy sok z pomarańczy, a następnie dolewamy mleka do objętości 150 ml. Skórkę z pomarańczy ścieramy na tarce z małymi oczkami. Dodajemy ją razem ze stopionym masłem i jajkiem do soku z pomarańczy. Dokładnie mieszamy. Płynne składniki wlewamy do miski z suchymi i mieszamy, aż wszystko z grubsza się połączy. Im ciasto będzie bardziej grudkowate, tym muffinki będą lżejsze. Na koniec delikatnie dodajemy żurawinę i napełniamy ciastem papilotki lub silikonowe foremki.W osobnej miseczce mieszamy cukier demerara z cynamonem i posypujemy muffinki.Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Babeczki pieczemy 20 minut (jeśli używamy blachy do minimuffinek możemy skrócić czas pieczenia o około 5-7 minut), aż nabiorą złotobrązowego koloru. Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Nigelli „Jak być domową boginią”. :)