Wykonanie
Kurka i
kurka w jednym stały placku,Jedna co z lasu, druga co dziobie,Miło im było się znaleźć w takim cacku,A jeszcze milej jedzącej osobie!Co tu dużo mówić, już quesedilla już się tu pojawiła, więc wiecie o co chodzi ;) Tym razem sezonowo z
kurkami (chociaż nie ukrywam, liczę na to, że w sklepach będą dostępne cały czas mrożone). Z racji tego, że to danie pojawiło się u mnie na obiad, nie mogło nie być w środku trochę
mięska. Mąż by nie przeżył ;) Zazwyczaj składam tortille na pół, dzisiaj jednak stwierdziłam, że robię taką zamykaną pizzę ;) Aha! Żeby się quesadilla ładnie od
sera posklejała z obu stron i żeby nie było problemu z jej przewróceniem na drugą stronę, polecam na chwilę przykryć ją folią aluminiową. Po czym zdjąć i normalnie z obu stron grillować.

Składniki:2 -3 porcje4 placki tortilli200 g
sera żółtego125 g
kurek1
udo kurczaka1
cebula3 łyżki
jogurtu greckiego½ łyżeczki posiekanej
pietruszkiłyżka
masłaprzyprawa warzywna (typu
Vegeta)
sólpieprzWykonanie:
Kurki dokładnie myjemy, a
cebulę drobno siekamy.
Ser ścierany na tarce o grubych oczkach.W garnku zagotowujemy
wodę, doprawiamy
przyprawą warzywną i gotujemy
udko z kurczaka (około 20 minut). Gdy będzie ugotowane, odstawiamy do ostygnięcia i oddzielamy
mięso od kości.Na patelni rozgrzewamy
masło i podsmażamy na nim
cebulę, aż będzie szklista. Następnie dodajemy
kurki i
pietruszkę. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i dodajemy
mięso z kurczaka. Odstawiamy z ognia i po delikatnym ostygnięciu, dodajemy
jogurt.Tortillę posypujemy częścią
sera, dodajemy
kurki z
kurczakiem i ponownie część
sera. Przykrywamy drugą tortillą. Grillujemy z obu stron, aż placki staną się chrupiące.Tak samo postępujemy z kolejną tortillą. Podajemy od razu ciepłe.Smacznego!




Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!