Wykonanie
Byłam ostatnio z mężem w kinie na filmie „Podróż na sto stóp”. Świetna opowieść o hinduskim kucharzu :) Filmu nie
będę Wam opowiadać, po prostu polecam, ale co ważne – natchnęło mnie po jego obejrzeniu by popichcić trochę w indyjskim stylu :) Na pierwszy ogień poszły
chlebki naan, zaraz po ten serwowane do nich
curry z
fasolą (przepis niedługo) ale kilka naanów mi zostało, więc postanowiłam zrobić przyjemność mężowi i zrobić na nich pizze :) Pizzę wyobraziłam sobie z
figami,
pomidorkami i
twardym serem. I tak też je przyrządziłam :) Niebo w gębie!

Składniki:4 sztuki4
chlebki naan z tego przepisu lub kupnychSos:100 g
koncentratu pomidorowego1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
oreganołyżeczka
oliwy z oliwek½ łyżeczki
cukrusólNa pizzę:1 duża dojrzała
figa4
pomidorki koktajlowe1/3 większej lub ½ mniejszej
czerwonej cebuli35 g
sera manchego1-2 łyżki
orzeszków piniowychgarść
natki pietruszkiWykonanie:Sos: w małym rondelku rozgrzewamy
oliwę i podsmażamy na niej przeciśnięty przez praskę
czosnek. Po kilkunastu sekundach wlewamy
koncentrat pomidorowy oraz przyprawiamy
oregano,
cukrem i odrobiną
solą. Chwilę gotujemy i odstawiamy z gazu.Na pizzę:
natkę pietruszki siekamy,
figę przekrawamy na pół i kroimy w plasterki,
pomidory dzielimy na ćwiartki,
cebulę w piórka, a
ser manchego kroimy w nieduże paseczki. Na suchej patelni podprażamy
orzeszki piniowe.
Chlebki naan zwilżamy delikatnie z obu stron
wodą i smarujemy sosem. Na chlebkach układamy
cebulę,
figi,
pomidorki koktajlowe i
ser.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy pizze naan przez 10-12 minut.Po wyjęciu z piekarnika posypujemy
natką pietruszki i orzeszkami piniowymi.Podajemy od razu.Smacznego!
