ßßß Cookit - przepis na Pizze naan z figami, serem manchego i piniami

Pizze naan z figami, serem manchego i piniami

nazwa

Wykonanie

Byłam ostatnio z mężem w kinie na filmie „Podróż na sto stóp”. Świetna opowieść o hinduskim kucharzu :) Filmu nie będę Wam opowiadać, po prostu polecam, ale co ważne – natchnęło mnie po jego obejrzeniu by popichcić trochę w indyjskim stylu :) Na pierwszy ogień poszły chlebki naan, zaraz po ten serwowane do nich curry z fasolą (przepis niedługo) ale kilka naanów mi zostało, więc postanowiłam zrobić przyjemność mężowi i zrobić na nich pizze :) Pizzę wyobraziłam sobie z figami, pomidorkami i twardym serem. I tak też je przyrządziłam :) Niebo w gębie!
Składniki:
4 sztuki
4 chlebki naan z tego przepisu lub kupnych
Sos:
100 g koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
łyżeczka oliwy z oliwek
½ łyżeczki cukru
sól
Na pizzę:
1 duża dojrzała figa
4 pomidorki koktajlowe
1/3 większej lub ½ mniejszej czerwonej cebuli
35 g sera manchego
1-2 łyżki orzeszków piniowych
garść natki pietruszki
Wykonanie:
Sos: w małym rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilkunastu sekundach wlewamy koncentrat pomidorowy oraz przyprawiamy oregano, cukrem i odrobiną solą. Chwilę gotujemy i odstawiamy z gazu.
Na pizzę: natkę pietruszki siekamy, figę przekrawamy na pół i kroimy w plasterki, pomidory dzielimy na ćwiartki, cebulę w piórka, a ser manchego kroimy w nieduże paseczki. Na suchej patelni podprażamy orzeszki piniowe.
Chlebki naan zwilżamy delikatnie z obu stron wodą i smarujemy sosem. Na chlebkach układamy cebulę, figi, pomidorki koktajlowe i ser.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy pizze naan przez 10-12 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy natką pietruszki i orzeszkami piniowymi.
Podajemy od razu.
Smacznego!
Źródło:http://panismaczna.com/pizze-naan-z-figami-serem-manchego-i-piniami