Wykonanie

Spaghetti to zarówno nazwa włoskiej potrawy jak i rodzaj
makaronu. Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego
makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego
serem. W Polsce najpopularniejsze jest spaghetti bolognese, czyli
makaron spaghetti z
mięsno-
pomidorowym sosem. Dziś przygotowałam dla Was tradycyjne spaghetti z
sosem pomidorowym. Danie jest proste, szybkie i pyszne. Nie jest ostre więc nadaje się także dla dzieci.Składniki:1/2 opakowania
makaronu spaghetti2 puszki krojonych
pomidorów w zalewie3 ząbki
czosnku5 łyżeczek
koncentratu pomidorowego4
liście laurowe1 łyżka
oregano2 łyżki
oliwy z oliwek1,5 łyżeczki
cukrusól,
pieprznatka pietruszkiWykonanie:W osolonej wodzie ugotować al dente
makaron z 1 łyżką
oliwy z oliwek ( zapobiegnie to jego sklejaniu), odcedzić i pozostawić na sicie.Na patelni rozgrzać
oliwę z oliwek i przesmażyć przeciśnięty przez praskę
czosnek. Smażyć minutę, a następnie dodać
pomidory z puszki,
koncentrat pomidorowy,
liść laurowy,
cukier i
oregano. Całość dusić na średnim ogniu, aż z podanych składników powstanie gęsty sos ( około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając). Usunąć
liście laurowe z sosu. Sos doprawić do smaku
sola i
pieprzem.Na patelnię wrzucić ugotowany
makaron i wszytko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby ponownie doprawić. Podgrzać
makaron, podawać z drobno posiekaną
natką pietruszki.