ßßß
Składniki: na prostokątną foremkę wielkości 20×30 cm lub kwadratową o boku 23 cm150 g masła (plus trochę do natłuszczenia foremki)300 g jasnego syropu melasowego (golden syrup)200 g cukru trzcinowego muscovado250 ml piwa Guinness300 ml kwaśnej śmietany2 łyżeczki mielonego imbiru2 łyżeczki mielonego cynamonułyżeczka mielonych goździków300 g mąki pszennej2 łyżeczki sody oczyszczonej2 jajkaWykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Foremkę natłuszczamy masłem.Masło, cukier, imbir, cynamon, goździki wkładamy do garnuszka, wlewamy golden syrup i Guinnessa. Wszystkie składniki podgrzewamy na małym ogniu, aż się roztopią i powstanie jednolita masa. Zdejmujemy garnuszek z ognia i powoli dodajemy mąkę z sodą oczyszczoną. Uwaga! Trzeba długo i cierpliwie mieszać, żeby nie było grudek. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą śmietanę i jajka. Następnie ucieramy ją z piernikową masą na gładkie ciasto. Gotowe przelewamy do foremki i pieczemy 45 minut. Ciasto powinno być lśniące i łatwo odchodzić od foremki. Zostawiamy do ostygnięcia i kroimy na kwadraciki. Smacznego! ;)
A tu propozycja z powidłami śliwkowymi :)
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)