Wykonanie
Czyli, kolejna odsłona świątecznych słodkości. Przepis, zresztą nie pierwszy i nie ostatni, który zawdzięczam Nigelli . :) Nigdy nie zajadałam się piernikami, ale im więcej nowych przepisów odkrywam, tym bardziej mam na nie ochotę! ;) Na ten zwróciłam uwagę, dzięki temu, że w lodówce czekała puszka Guinnessa, aż ją w końcu wykorzystam do planowanego od jakiegoś czasu
czekoladowego sernika (przepis tutaj :) ). Jak się okazało jedna mała puszeczka , a starczy na dwa ciasta :D Dodam, że piernik jest mokry, delikatny, lekki i rozpływa się w ustach. W zasadzie to bałam się, że nie
będę miała co włożyć do blachy, jak zaczęłam podjadać surowe ciacho! ;) Tak, tak już na tym etapie wiedziałam, że zakocham się w tym pierniku. Nie pomyliłam się! Szczerze polecam. p.s. dla urozmaicenia przekrojony kawałek piernika posmarowałam powidłami śliwkowymi – to działa :)
Składniki: na prostokątną foremkę wielkości 20×30 cm lub kwadratową o
boku 23 cm150 g
masła (plus trochę do natłuszczenia foremki)300 g jasnego
syropu melasowego (golden
syrup)200 g
cukru trzcinowego muscovado250 ml
piwa Guinness300 ml kwaśnej
śmietany2 łyżeczki mielonego
imbiru2 łyżeczki mielonego
cynamonułyżeczka mielonych
goździków300 g
mąki pszennej2 łyżeczki
sody oczyszczonej2
jajkaWykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Foremkę natłuszczamy
masłem.
Masło,
cukier,
imbir,
cynamon,
goździki wkładamy do garnuszka, wlewamy golden
syrup i Guinnessa. Wszystkie składniki podgrzewamy na małym ogniu, aż się roztopią i powstanie jednolita masa. Zdejmujemy garnuszek z ognia i powoli dodajemy
mąkę z
sodą oczyszczoną. Uwaga! Trzeba długo i cierpliwie mieszać, żeby nie było grudek. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą
śmietanę i
jajka. Następnie ucieramy ją z piernikową masą na gładkie ciasto. Gotowe przelewamy do foremki i pieczemy 45 minut. Ciasto powinno być lśniące i łatwo odchodzić od foremki. Zostawiamy do ostygnięcia i kroimy na kwadraciki. Smacznego! ;)
A tu propozycja z powidłami śliwkowymi :)
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)